От началото на сезон 2023 MotoGP ще има нов отговорник

...
От началото на сезон 2023 MotoGP ще има нов отговорник
Коментари Харесай

MotoGP с нов отговорник по сигурността от 2023 година

От началото на сезон 2023 MotoGP ще има нов отговорник за сигурността на пистите в шампионата. Това ще бъде Бортоломело Алфонсо, който се пада племенник на шефът на Dorna Sports Кармело Еспелета.

Кариерата на Алфонсо стартира като маршал на пистата „ Харама “ край Мадрид, преди той да стане част от Dorna Sports. Първоначално испанецът бе координатор на времеизмерването в MotoGP. След това Алфонсо става общоприет управител на пистата „ Лусайл “ в Катар преди през 2008 година да заеме същата позиция на „ Моторланд Арагон “.

През 2018 година стартира работа за компанията Racing Loop, която се занимава с проектирането и конструирането на нови спортни писти. Един от плановете на компанията е трасето „ Сокол “ в Казахстан, което идното лято би трябвало да направи своя дебют в календара на MotoGP.
 Казахстан приема старт от MotoGP Казахстан приема старт от MotoGP
На поста отговорник за сигурността в MotoGP Алфонсо ще размени Франко Унчини, който след 10 години на тази позиция се пенсионира след Гран При на Валенсия. Световният първенец в клас до 500 кубически сантиметра за 1982 година Унчини не един и два пъти е отнасял рецензии от страна на водачите, по тази причина, че той не се грижи съответно за тяхната сигурност. 

Може би най-големите упреци пристигнаха след Гран При на Англия през 2018 година. Тогава след преасфалтирането на „ Силвисртоун “ през зимата дренажната система не работеше както би трябвало и водата се събираше върху спортната повърхонст. Това докара до няколко тежки рухвания, а след едно от тях Тито Рабат счупи своя крайник на цели три места, откакто бе отнесе от различен мотор на правата „ Хангар “. В последна сметка поради изобилния дъжд в неделя и неприятния дренаж на пистата Гран При на Англия през 2018 година не се организира. 

Преди да заеме публично позицията на отговорник по сигурността Унчини бе представител на водачите по въпросите за сигурността, откакто те го избраха за подобен през 1993 година.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР