От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за

...
От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за
Коментари Харесай

Здравното министерство обяви официално дали отрицателният PCR тест отменя карантината

От началото на пандемията Министерство на здравеопазването подхваща дейности за ограничение разпространяването на болестта посредством използване на рекомендации и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, оповестяват в писмо до медиите от здравното министерство, оповестява Нова телевизия.

Основна мярка против COVID-19 e уединяване на контактните на доказан случай лица и слагането им под наложителна карантина. Целта на карантината е да понижи вероятността за следващо предаване и вторично разпространяване на новия ковид.

Причината е, че по време на карантинния интервал даденото лице може да прояви клинични недоволства или да е вирусоносител, заради което да стане източник на зараза за други хора. Към края на карантинния интервал тази възможност доста понижава.

Съгласно настоящата Заповед на министъра на опазването на здравето всяко разпознато близко контактно лице се слага под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърден случай на COVID-19. Ако до приключване на избрания интервал не се появят признаци за COVID-19, карантината се прекратява.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че негативният лабораторен резултат от PCR проучване регистрира само моментното положение на лицето и същият не е съображение за прекратяване на карантината и/или понижаване на нейния период.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР