От началото на м. август 2021 г. командировани от други

...
От началото на м. август 2021 г. командировани от други
Коментари Харесай

Допълнителни екипи за проверки в морските курорти изпраща Инспекцията по труда

От началото на м. август 2021 година командировани от други области на страната инспектори по труда укрепиха екипите на трите дирекции „ Инспекция по труда “ – Бургас, Варна и Добрич, на територията на които има морски курорти. Целта е с активизирането на летния сезон да се обезпечи засиленият надзор в сезонните обекти, с цел да се подсигурява в по-пълна степен спазването на трудовото законодателство. Акцент при тях, с изключение на предварителна защита на недекларирания труд и надзор по съблюдаване на наредбите за систематизиране на работното време и заплащането на труда, е още законосъобразното наемане на жители на трети страни и на малолетни лица, както и обезпечаването на здраве и сигурност при работа, в това число дали са въведени противоепидемични ограничения за предварителна защита на разпространяването на КОВИД-19, оповестиха от ведомството.

Само за седмица в границите на акцията са осъществени 241 бр. инспекции с 4200 заети в тестваните обекти. Случаите на работа без трудов контракт са 22 бр. Двама жители на трети страни са открити да работят без право на достъп до пазара на труда у нас. Само едно малолетно лице е работило без нужното позволение от Инспекцията по труда. Съставени са 46 бр. актове за определяне на административно нарушаване.
 Всеки четвърти служащ на градеж не употребява обезпечените му персонални защитни средства Всеки четвърти служащ на градеж не употребява обезпечените му персонални защитни средства
В интервала 28.06. – 09.07.2021 година контролните органи на Инспекцията по труда реализираха всеобщи инспекции в строителството в София....

Сред най-честите нарушавания обичайно са обвързваните с разпределението на работното време, с режима на междудневна и седмична отмора. Нарушенията от този тип, открити за седмица, са 86 бр. Инспекцията по труда припомня на работодателите, че имат ангажимент да държат в проверяваните обекти разполагаем на контролните органи документи, свързани с разпределението на работното време, графиците за интервала, за който е открито сумираното му отчитане и други В рамките на актуалната акция се открива също, че работодатели не заплащат с нарастване от най-малко 1 лев на час положения нощен труд според смяната, която е в действие от началото на 2021 година Те не престават да го заплащат по ставката от преди изменение от 0.25 лева на час. Нарушенията по заплащането на труда, открити през седмицата са 22 бр.

Планирано е акцията да продължи до края на м. август. От началото на м. юни до края на м. юли трите дирекции на Агенцията – в Бургас, Варна и Добрич, ревизираха предпочитано обекти от бранш „ Туризъм “ със лични сили, като за интервала са направени съвсем 600 инспекции. Повече от половината са в о6ласт Бургас. Част от инспекциите са осъществявани и в извънработното за администрацията време.

Ресторантьорството и хотелиерството са измежду дейностите, в които Инспекцията по труда реализира целогодишно засилен надзор, защото анализите демонстрират, че са измежду най-рисковите по повод потребление на недеклариран труд. За седемте месеца на 2021 година в двете стопански действия са осъществени 2900 бр. инспекции в 2590 бр. предприятия с 41 300 заети в тях. Установените нарушавания при тези инспекции са съвсем 13 900 бр. От тях обвързваните с сигурността и здравето при работа са 6065 бр., а по реализиране на трудовите правни отношения – 7780 бр. Случаите на работа без трудов контракт са 263 бр. Нарушенията, свързани с наредбите за разпределението на работното време, почивките, отпуските и изключителния труд са съвсем 2000 бр., а по заплащането на труда – 1630 бр. Актовете за определяне на административно нарушаване в двете стопански действия са 658 бр.

През 2021 година дадените позволения за работа на малолетни лица са над 5400 бр., което е растеж с над 50% по отношение на същия интервал на 2020 година Ресторантьорството и хотелиерството са двете действия, в които обичайно се наемат малолетните лица. Случаите на работа на малолетни без позволение от Инспекцията по труда за интервала са 35 бр.
 Работодатели могат да оценят риска от COVID-19 онлайн Работодатели могат да оценят риска от COVID-19 онлайн
Работодателите в България към този момент могат да правят оценка риска от разпространяването на COVID-19 онлайн. Това става благодарение на приспособения на...

Инспекцията по труда моли, за практикуване на по-ефективен надзор, сигнали да се подават, до момента в който лицата към момента поставят труд. Следва да се има поради също, че контролните органи не могат да задължат работодателя за изплати дължими суми, които са контрактувани устно.

Повече информация за правата и отговорностите на служащите и работодателите им е оповестена на уеб страницата на ИА ГИТ

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР