С 27% или 42 души по-малко са загиналите при катастрофи

...
С 27% или 42 души по-малко са загиналите при катастрофи
Коментари Харесай

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са починалите при произшествия за времето от началото на годината до 10 май по отношение на същия интервал на 2023 година Това сочи разбор на Института за пътна сигурност (ИПБ).

Статистическите данни за интервала 2010 година - 2024 година демонстрират сходни огромни понижения на жертвите на пътнотранспортни катастрофи (ПТП) през 2012 година с 23% и през 2020 година с 28%. От неправителствената организация акцентират, че всякога след сериозен спад в броя на починалите се регистрира забележителен растеж на пътнотранспортния травматизъм. От ИПБ допълват, че по тази причина би трябвало да бъде осъществен изчерпателен разбор на аргументите за тези скокове, определящи транспортната система на България като нестабилна, с висок риск от пораждане на тежки произшествия.
 Отчита се спад на тежките произшествия по време на великденските празници
Отчита се спад на тежките произшествия по време на великденските празници

Регистрирани са 63 тежки произшествия, а предходната година са били 72

Пътните специалисти означават, че въздействие оказват степента на сигурност на пътищата и колите и държанието на участниците в придвижването. Като различен определящ фактор за риска от ПТП те показват броя пътувания за несъмнено време. Отчитат, че пътищата и транспортните средства стават по-безопасни, само че тези процеси се развиват в продължение на десетки години, което ги изключва от факторите, довели до понижаване на жертвите на произшествия за къс интервал.

Друго проучване на Института за пътна сигурност регистрира, че за последните три години (2022-2023 г.) пътищата в България са станали по-опасни поради липса на поддръжка, високи равнища на корупция в институциите и политическата неустойчивост. През 2020 година е регистриран фрапантен спад в броя на пътуванията , като през първите пет месеца на годината понижението доближава до 70%. През интервала не са подхванати законодателни или други ограничения за смяна на държанието на участниците в придвижването. " Обосновано можем да заключим, че през 2020 година високият спад на жертвите се дължи на значителното понижение на брой пътувания ", обобщават специалистите.
 Снимка 664761
Източник:

Те показват още, че през 2012 година е установен спад на починалите по отношение на 2010 година с 23% . В този интервал са осъществени законодателни промени - стартира издаването на електроните фишове и потреблението на камери за скорост. Освен това родители жертви на произшествия основават фондация " Безопасни улици от Валя ", посредством която упражняват публичен напън върху институциите. От ИПБ показват, че участниците в придвижването се респектират от нововъведения надзор на придвижването, дейното обществено говорене по тематиката, както и от повишите санкции, като и трансформират държанието си и стартират да се преценяват с рестриктивните мерки на скоростта. Две години по-късно обаче се оказва, че законодателните промени не са ефикасни и през 2015 година е регистриран растеж на починалите при ПТП с 17% и те доближават до 708 души.

" Какво се случи през 2023 година, с цел да установяваме още веднъж рекорден спад на жертвите от ПТП ", е въпросът, чийто отговор търсят пътните специалисти. Те показват, че както и през 2012 година са признати законодателни промени - за конфискация на транспортни средства и за уведомяване/връчване на електронни фишове и наказателни постановления посредством SMS по мобилен телефон. От началото на годината към 600 000 водачи са известени за осъществените от тях нарушавания. От Института за пътна сигурност регистрират, че това изобретение също е въздействало главно върху нарушителите на скоростния режим по пътищата. От ИПБ прибавят, че публичният напън, също като през 2012 година, е извънредно висок .
 Снимка 664760
Източник:

Експертите считат, че обстановката от 2012 година се повтаря и е въпрос на време да се намерят малки врати за заобикаляне и неспазване на закона. " Народното събрание не се вслуша в мненията на разнообразни Неправителствени организации и адвокати, че осъществените промени в дълготраен проект ще претърпят неуспех. Прогнозираме, че без коригиращи дейности от страна на Министерския съвет и виновните институции, още веднъж следва фрапантно увеличение на жертвите от ПТП, което се надяваме да не бъде позволено ", предизвестяват от Института за пътна сигурност.
 Снимка 664759
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР