От началото на кризата с коронавируса случаите на домашно насилие

...
От началото на кризата с коронавируса случаите на домашно насилие
Коментари Харесай

Бум на домашното насилие в извънредното положение

От началото на рецесията с ковид случаите на домашно принуждение са се нараснали три пъти. На националната гореща линия за деца през март са били подадени 80 сигнала за случаи на побой над единия родител от другия.
Причината е обществената изолираност и насилственото затваряне дружно с насилника, разяснява пред БНР доцент Михаил Околийски, представител на офиса на Световната здравна организация в България.

По думите на специалистите от ден на ден хора, станали жертва на принуждение в личния си дом, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са дамите, децата и възрастните хора.

" За някои самоизолирането е досадна, даже скучна. Те не могат да излизат с другари, да се разхождат в парка или да отидат на кино. Но за други самоизолирането е доста по-опасна. Тя може да значи болежка, боязън, даже битка на живот и гибел. За тези, които са жертва на домашно принуждение, самоизолирането може да се трансформира в същински призрачен сън. За страдание, правилно е, че от началото на изключителното състояние позвъняванията са се нараснали неведнъж ", съобщи юрист Надя Русинова, която пази потърпевши.

" Може да се каже, че няма взрив на позвъняванията, тъй като дамите са доста затруднени да се обаждат в обстановка, в която са под надзор и нямат лично пространство ", изясни Надежда Стойчева, шеф на фондация " Асоциация Анимус ". За сходна притеснителна наклонност сигнализира и " Асоциация Анимус " още в първите дни след карантината.

" Принудителният престой вкъщи изправя всички ни пред провокации, а за хората, които живеят в токсична среда, е изключително мъчно. Какво се случва зад стените на дома и по какъв начин живеят фамилиите в риск? ", разяснява Мария Чомрова, клиничен психолог, психотерапевт, психоаналитик на фондация " Асоциация Анимус ". Тя увери, че телефон 0800 186 76, който приема позвънявания, продължава да работи и изрази вяра да се вземат незабавни ограничения той да не стопира и да продължи да обезпечава поддръжка.

" Когато насилието е породено от афект, то не може да се управлява - сподели Мария Чомарова и посъветва тези, които ги е боязън от ескалация на напрежението - да не се затварят в банята или някоя стая, а да бягат на открито.

" Скандалите са отбрана против вътрешния боязън и паника - сподели още тя, когато човек се усеща притиснат от доста страни, а за хората, които живеят в токсична среда е изключително мъчно ", добавя тя.

Според доцент Околийски, сходна ескалация на напрежение се следи в фамилии или двойки, които не са задоволително наясно със себе си.

" Те не са минавали през сходен вид предизвикателство и заради напрежението, който се генерира от изолацията и невъзможността този стрес да се менажира, произтичат сходен вид нападателни прояви както на вербално, по този начин и на физическо принуждение ", разяснява представителят на офиса на Световната здравна организация в България.

Той посочи, че в районните съдилища има опция да се издават ограничаващи заповеди и по-късно да се насрочва дело за случаи на принуждение.

Все още не е призната Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение за 2020 година.

" Действително в изискванията на необщителност жертвите са по-уязвими, тъй като нямат лично пространство и място, където да се извърнат и да потърсят помощ ", разяснява пред БНР и Надежда Стойчева - клиничен психолог, шеф на Фондация " Асоциация Анимус ".

Районната прокуратура и съдилищата могат да издават бързи заповеди против насилниците, напомни тя. Кризисното звено на " Анимус " също продължава да работи.

" И ние разчитаме държавното управление да се държи по същия този непоколебим метод, както се държи към Covid-19 във връзка с насилието, във връзка с Стратегията за битка с принуждение върху деца, във връзка с новия обществен закон, който беше обсъждан и в който са взели участие всички специалисти от неправителствения бранш, а не да се огъва под натиска на една фанатизирана група, която дава подправени вести ", добавя Стойчева.

Горещият телефон за сигнали за принуждение е с понижено работно време. Ще работи от 9 до 21 часа всеки ден. можете да се обадите на телефон - 0800 186 76, 02 981 76 86.

" Имайте поради, че там работят доброволци, които отиват без значение от изискванията на Covid-19. Там има в това число и юридически наряди, в това число има и хора доброволци, които са незрящи, които не са се отказали да работят в името на това да продължаваме да оказваме помощ на жертвите на домашно принуждение ", посочи специалистът.

Един диалог със експерт може да се окаже първата крачка към намирането на дългоотлагано решение. Затова и всеки, който се усеща заплашен, може да позвъни на денонощния телефон 076 60 10 10 на фондация " П.У.Л.С. "

" Хората, които живеят в принуждение, доста постоянно се опасяват или срамят да потърсят помощ, споделя Юлия Андонова от фондацията.

Важно е потърпевшите да знаят, ескпертите от " Асоциация Анимус " и " П.У.Л.С. " оказват денонощна поддръжка. Тези, които нямат опция да се обадят, могат да опишат в известия или имейли какво претърпяват.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР