От началото на годината в страната ни се случиха доста

...
От началото на годината в страната ни се случиха доста
Коментари Харесай

Ще увеличават ли заплатите работодателите и търсят ли нови кадри

От началото на годината в страната ни се случиха много динамични събития, които по един или различен метод повлияха върху развиването на стопанската система и търсенето на работа от незаетите българи. 

За страдание информацията, която се отнася до изискванията за наемане на работа в България, не е задоволително надеждна, защото данните, свързани с равнищата на възнаграждение, спомагателните придобивки и схемите за в допълнение стимулиране в общия случай се смятат за строго поверителни и никой не е податлив да показа какъв е размерът на трудовото му заплащане.

Работодатели с условия за поддръжка на механизъм за минималната заплата

Цифрите от формалната статистика не постоянно показват положението на действителния пазар, изключително когато става въпрос за частния бранш. Тук на помощ идват по този начин наречените HR компании, занимаваща се с кариерно развиване.  Доверяват ли се, българите на информацията, която те ни дават и какво демонстрират последните данни? 

За положително или за неприятно през последните няколко години сме изправени пред непрекъснати провокации. От началото на 2022 година се следи един съвсем непрекъснат растеж на предложенията за работа в страната в съвсем всеки един от секторите. Това изясни за радио Видин  Християн Петков , действен управител в компания, занимаваща се с кариерно развиване и сложни HR услуги:
 istock istock
" Това, което следим през последните два месеца- месец юни и месец юли е един лек спад в тези оферти, само че той не е нещо, което все още би трябвало да ни тормози. По- скоро той е натурален, защото от една страна значително растежът на предложенията през първите месеци на годината беше в бранша " Търговия и продажби " и в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ". Това са тези браншове, които по този начин да кажем се зареждаха за летните месеци и те сега доближиха до своя пик. Това е едната причина, а другата е, че въпреки всичко сме в отпускарски сезон и значително, както самите компании, работодатели и хора, които се занимават с асортимент на личен състав, по този начин и самите търсещи работа, сега са по- скоро на почивки и не са толкоз дейни на пазара на труда. "

Как се отразяват съответните политики в другите браншове, касаещи трудовите хонорари на търсещите работа и кои са желаните такива?

" Има браншове, които имат политики на актуализация и увеличение на възнагражденията на избран интервал, да кажем бранша на аутсорсинг, IT бранша, някои компании, които се занимават с търговия, те да кажем на 6 или по- известно на 12 месеца биха актуализирали своите нараствания. Специално през тази година, защото сме в един доста необикновен интервал на много повишена инфлация, както ние, по този начин и други сътрудници и компании в сектора направиха изследвания с работодатели и това което резултатите демонстрират е, че по- огромната част от интервюираните работодатели, без значение в какъв бранш са, имат желанието да усилят възнагражденията на своите чиновници. " - обясни Християн Петков.
 istock istock
Много българи и тази година избират родното Черноморие, с цел да работят през лятото в ресторантьорския и хотелиерски отрасъл. Докарват си прилични приходи и паралелно с това си разрешават да се допрян до магията на морето и плажа.

Отразиха ли събитията на интернационалната сцена и вътрешнополитическите разтърсвания върху растежа на обявите за работа по българското Черноморие? 

" Като цяло постоянно са доста обявите за работа и много хотелиери търсят хора, най- към този момент изпълнителски личен състав. От време на време излизат и мениджърски позиции, само че най- към този момент се търси изпълнителски личен състав. След дългия интервал на форсмажорни условия за сектора и за туризма, и предишното и това лято се поотпушиха малко нещата откъм работа и отваряне на хотелите, които бяха затворени. Това наложи много по-засилено търсене на хора, тъй като при тези условия много от хотелиерите редуцираха много от личните състави си, редуцираха много от разноските си, с цел да могат да оцелеят, което е безусловно разумно. Имаше един интервал, в който всеки се опитваше да си попълни екипа за идния летен сезон, само че към момента е доста мъчно за фрагментите. " - акцентира Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР