От началото на годината в САЩ са били проведени първични

...
От началото на годината в САЩ са били проведени първични
Коментари Харесай

„Кухи“ фирми на американските борси привлякоха рекордните 86 млрд. долара

От началото на годината в Съединени американски щати са били извършени първоначални обществени предлагания на „ кухи “ компании на обща стойност от 86 милиарда $.

Това е повече, в сравнение с през цялата 2020 година, съобщи Файненшъл таймс, като цитира данни от аналитичната компания SPAC Research.  Според тях през 2020 година SPAC сдруженията в Съединени американски щати са набрали 83 милиарда $. Освен това от началото на 2021 година към този момент 264 такива сдружения са се листнали на борсата, при единствено 248 за цялата 2020 година

Става въпрос за сдружения със специфична цел по придобиване – SPAC (special purpose acquisition companies). Подобно сдружение няма действителна активност и се основава с единствената цел да събере вложения през фондовата борса – най-често от уговорени авансово фондове. След това със сумата специфичното сдружение придобива друга компания, която в действителност желае да стане обществена. Схемата се прави, с цел да се улесни процедурата по листване за действителната компания, която в противоположен случай би трябвало да даде доста повече информация и да дава отговор на ред условия на регулаторите.

За съпоставяне, от началото на 2021 година с обичайни първоначални обществени предлагания са били привлечени 29,5 милиарда $.

Според редица хедж фондове обаче практиката крие доста благоприятни условия за злоупотреби и източване на вложения, точно заради неналичието на отчетност за действителната активност на компанията, която се финансира. Затова и хедж фондовете са заложили 2,7 милиарда $, че акциите на SPAC фирмите ще поевтинеят фрапантно. За съпоставяне към края на предходната година тези „ къси “ позиции против сдруженията със специфична цел по придобиване възлизаха на 765 млн. $, заяви Си Ен Би Си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР