От началото на годината парламентът е приел 34 законопроекта, 42

...
От началото на годината парламентът е приел 34 законопроекта, 42
Коментари Харесай

От началото на годината парламентът приел 34 законопроекта

От началото на годината Народното събрание е приел 34 законопроекта, 42 решения и една декларация. Това демонстрира информация, готова от дирекция " Пленарни съвещания, парламентарен надзор и финални текстове " на Народното събрание и парламентарния пресцентър.

От 1 януари до 20 април в деловодството на Народното събрание са постъпили 73 законопроекта, като 41 от тях са импортирани от народни представители. Предложени са и общо 71 плана за решения, като от тях 67 са на депутати. От народни представители са импортирани три плана за обръщения и заявления.

Във времето от началото на годината 47-ото Народно заседание е провело 48 пленарни съвещания, четири от които изключителни.

Сред признатите от Народното събрание законопроекти са тези за държавния бюджет, както и за бюджетите на ДОО и НЗОК за 2022 година. Бе гласуван и напълно нов закон - Законът за покритите облигации. Парламентът е приел промени в Закона за правосъдната власт, Закона за пощенските услуги, Закона за българското поданство, Закона за пазарите на финансови принадлежности, Закона за поощряване на вложенията, Закона за отбрана на потребителите, Закона за енергетиката и други

Министрите дали отговор на 993 въпроса

От началото на годината за парламентарен надзор са отделени 79 часа и 37 минути, като той е провеждан в 13 от петъчните пленарни съвещания. Едно изключително пленарно съвещание е било отдадено на парламентарен надзор. Членовете на държавното управление са дали отговор на 993 въпроса и 57 питания.

В Народното събрание от 1 януари до 20 април 2022 година са постъпили 1470 въпроса и 78 питания.

Най-много въпроси и питания са били импортирани от народни представители от ГЕРБ - 694 въпроса и 30 питания. От " Демократична България " са отправили 229 въпроса и 10 питания, от Движение за права и свободи – 203 въпроса и 7 питания, от " Продължаваме промяната " – 134 въпроса и 10 питания, от " Възраждане " – 81 въпроса и 20 питания, от Българска социалистическа партия – 75 въпроса и едно запитване и от " ИТН " – 67 въпроса и 1 запитване.

В този интервал е имало 10 чувания, две разисквания по запитване и пет пъти е реализиран така наречен блиц надзор.

Имало е две чувания на министър-председателя Кирил Петков - за следствията от неговото посещаване в Северна Македония и извършеното взаимно съвещание на държавните управления на двете страни и за спора Русия-Украйна, напрежението НАТО - Руска федерация и ролята на България в процеса на взимане на решения в НАТО по тематиките, както и по разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на България.

Останалите осем чувания са на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, на министъра на енергетиката Александър Николов, на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков, на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, на министъра на външните работи Теодора Генчовска (две изслушвания), на ръководителя на Държавна организация за бежанците Петя Първанова и на шефа на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

От началото на годината са извършени две разисквания по питания на народни представители – към министъра на защитата Стефан Янев за ролята на Министерството на защитата по запазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура и към министъра на опазването на здравето Асена Сербезова за политиката на държавното управление за превъзмогване на дефицита на лекари в избрани специалности и на медицински сестри и за задържане на млади лекари и медицински сестри в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР