От началото на годината още три големи банки въведоха такса

...
От началото на годината още три големи банки въведоха такса
Коментари Харесай

Още три банки с процент при теглене от банкомат

От началото на годината още три огромни банки вкараха такса за изтегляне на пари от личен банкомат с дебитна карта като % от сумата. Процентът върху теглената сума варира за всяка от банките сред 0.1 и 0.16, като минимумът е 0.30 лева . Първият образец за сходен тип комисионна бе от септември предходната година.  Финансовият анализатор Десислава Николова посочи пред Радио Варна, че „ в 60-70% от случаите тази такса е 0.30 лева, което значи, че колкото по-голяма сума теглим от банкомат на банка, издала дебитната карта, толкоз по-висока сума ще заплатим към нея. ”

Според Николова новият тип такса съставлява нарастване на таксите. „ Има нарастване при интервенциите, свързани с изтегляне и внасяне на суми по сметка, нарастване в месечните такси за поддръжка на разплащателна сметка (от към 2.50 към този момент е 4 лв. на месец за физически лица), има растеж и на таксите, свързани с потребление на дебитна карта. Това са най-често променяните банкови такси. Три-четири пъти годишно банките у нас поправят цените си . ”

Ако картата се употребява за постоянно изтегляне на ниски суми, ние ще заплащаме минималната такса от 30 стотинки. Все още няма такса, когато се разплащаме с карта в огромните търговски обекти.

Десислава Николова не счита, че има спогодба сред банките да подвигат таксите. „ Ако се бяха споразумели, нямаше да има подобен дълъг времеви период - от септември до февруари - да вкарат такса като % от теглената сума. Предполагам, че и другите банки обаче ще последват техния образец . ”

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР