От началото на глобалната пандемия изследователите се надпреварват да разберат

...
От началото на глобалната пандемия изследователите се надпреварват да разберат
Коментари Харесай

Хората с хранителни алергии с по-нисък риск от инфекция със SARS-CoV-2?

От началото на световната пандемия откривателите се надпреварват да схванат кой е най-застрашен от SARS-CoV-2 и за какво. Ново изследване от Националния институт по опазване на здравето в Съединени американски щати (NIH) откри забавна обязаност сред питателните алергии и инфектирането с ковид.
Изследването наблюдава над 4000 души, в това число и малолетни, от май 2020 година до февруари 2021 година Учените се сблъскали с няколко любопитни трендове във връзка с инфекцията със SARS-CoV-2, една от които е, че хората с хранителна алергия са с на половина по-малък риск да се заразят.

Резултатите съответстват с други скорошни проучвания, които откриват, че алергичните положения като астма, в действителност играят нещо като " защитна роля " против тежки случаи на COVID-19. Проучване на NIH откри, че астмата не е обвързвана с нараснал риск от зараза със SARS-CoV-2, макар че е положение, което визира дихателната система.
Затлъстяването и високият показател на BMI са фактори, които покачват риска от зараза със SARS-CoV-2, както и възрастта на децата и младежите, които споделят виталното пространство на участниците в опита.
Но най-интерeсно е откритието за питателните алергии. Учените към момента нямат безапелационна аргументация за какво те вършат хората по-малко уязвими към SARS-CoV-2, само че има няколко вероятни пояснения.
Половината от всички участници в изследването настояват, че са били диагностицирани с хранителна алергия, астма, екзема или алергичен ринит. Направени им били проучвания, с цел да се потвърдят думите им. 
Хората с екзема и астма не са посочили нараснала накърнимост към вируса, само че също по този начин не наподобява да са по-защитени. Но тези с хранителни алергии са с 50 % по-нисък риск от зараза със SARS-CoV-2.Не всички форми на астма са атопични, а предходни изследвания демонстрират, че единствено тези с атопична астма показват по-ниски равнища на ACE2 рецептора в дихателните пътища, към който се свързва SARS-CoV-2. Това допуска, че вирусът няма толкоз доста благоприятни условия да нахлуе в клетките в белите дробове на хората с респираторни алергии.
Нещо сходно може да се случи при пациенти с хранителни алергии.
" Не е известно дали това е по този начин и при индивидите с хранителна алергия, само че е изкушаващо да се допусна, че възпалението вид 2, особено за хранителната алергия, може да понижи равнищата на ACE2 в дихателните пътища и надлежно - риска от зараза. Подкрепяйки тази опция, ние открихме доста по-високи равнища на обща атопия измежду хората с хранителна алергия, по отношение на тези без хранителна алергия и даже тези с астма ", пишат откривателите.
Проучването е оповестено в Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР