От началото на есента град Шумен се радва на нова

...
От началото на есента град Шумен се радва на нова
Коментари Харесай

Откриха нова арт инсталация в Шумен


От началото на есента град Шумен се радва на нова арт апаратура, построена във връзка 140-годишнината на Шуменско питие – един от знаците на локалното произвеждане. Инсталацията „ Шуменско от 1882 до през днешния ден “ е основана с поддръжката на Карлсберг България и Община Шумен и ще може да бъде прегледана от жителите и гостите на града до края на тази година. Тя е ситуирана на централно място в Градската градина в Шумен и пресъздава историята на Шуменско питие през годините.

Артистичната галерия бе открита на публично събитие, в което присъединяване взеха кметът на община Шумен Любомир Христов, зам.-кметът по обучение и просвета Найден Косев, Войчех Жабински, Изпълнителен шеф на Карлсберг България, Методи Стоянов, шеф Производство, Емил Петров, Мениджър пивоварна Шуменско питие, представители и чиновници на компанията.



За положителното въодушевление на гостите се погрижи специфичният бар на Шуменско, където всички гости можеха да се почерпят с апетитни хапки и вкусна бира, както и да се насладят на интерактивната апаратура, която наблюдава основаването на фабриката и развиването на пивоварното произвеждане.

По мотив 140-годишнината на марката през месеците октомври и ноември пивоварната в Шумен ще отвори порти за гости. Над 100 души от цялата страна, записали се за присъединяване, ще имат опция персонално да посетят пивоварната. Те ще прегледат от близко пивоварния развой, ще се срещнат с екипа и ще научат повече за историята на обичаното Шуменско питие.



Марката сътвори и специфична „ бирена карта “ за Шумен, с помощта на която шуменци и туристи могат да посетят локалните забележителности и някои от най-хубавите заведения и заведения за хранене в града, където да се насладят на чаша Шуменско в композиция с вкусна храна.

„ Поздравявам ви за дълголетието. Пивоварната е част от нашата история, горделивост за всеки шуменец, само че и образец за сполучлив бизнес със забележителен принос през годините за развиването на локалната стопанска система “ – сподели по време на събитието кметът на община Шумен Любомир Христов.

„ Една от задачите, които стоят в основата на ESG тактиката на Карлсберг Груп „ Заедно към нулев отпечатък и оттатък “, е поддръжката на локалните общности. Ние имаме вяра, че отговорността за устойчивото развиване е споделена, и че това е дълготраен развой, в който вземат участие както бизнесът и институциите, по този начин и жителите. “ – разяснява Изпълнителният шеф на Карлсберг България Войчех Жабински.

„ От своето основаване до през днешния ден пивоварната на Шуменско питие е неразривно обвързвана с историята на Шумен. Тук са работили генерации шуменци, а Шуменско е освен това от бира – Шуменско е знак на града. Фабриката ни е една от най-старите в България. Гордеем се с качеството на продуктите ни и с професионализма на нашите майстор-пивовари. “ - показа Емил Петров, управител Производство в пивоварната.



Историята на Шуменско питие стартира на 26 октомври 1882 година, когато чешкият майстор-пивовар Франц Милде дружно с петима български бизнесмени основават пивоварно сдружение в град Шумен. Още в същия ден стартира търсенето на уместно място за градеж на фабриката. След един несполучлив опит Франц Милде взема решение да я построи в местността Кьошковете поради красивата природа и изобилието от вода за индустриалните потребности на бъдещото дружество. Два месеца по-късно пивоварната е открита. И до през днешния ден там се пазят традициите и достоверната рецепта на Шуменско питие, което не стопира да се развива и усъвършенства през годините за да даде на потребителите многообразие от усети и продуктови нововъведения. От основаването си до през днешния ден в пивоварната са създадени над 6.7 милиона хектолитра бира.

Съвременната история на Шуменско питие стартира през 2002 година, когато пивоварната става част от огромното семейство на международния тръст Карлсберг. През септември 2004 година двата завода – Шуменско питие и Пиринско питие, сплотяват запаси и активи под името „ Карлсберг България “. Днес в пивоварната работят 168 индивида, а през летните месеци броят им доближава до 186 чиновници.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР