От началото на 2024 година Националната агенция за приходите (НАП)

...
От началото на 2024 година Националната агенция за приходите (НАП)
Коментари Харесай

НАП с нови критерии за определяне на средни и големи фирми

От началото на 2024 година Националната организация за приходите (НАП) вкарва нови критерии за установяване на сдруженията като огромни или междинни данъкоплатци и осигурители, оповестиха от Национална агенция за приходите.

До момента компаниите бяха определяни като " огромни данъкоплатци и осигурители " при импортирани над 3 млн. лева в бюджета, като последната актуализация на листата с тези сдружения е направена през 2017 година Национална агенция за приходите извърши обзор и промяна на лицата, попадащи в обсега на териториална дирекция " Големи данъкоплатци и осигурители ".

Според новите критерии, сдруженията би трябвало да са платили през 2022 година над 3,5 млн. лева налози и осигуровки, след приспадане на възобновените през годината суми, или чистите доходи от продажби да са повече от 300 млн. лева Посочените суми не би трябвало да са от еднократни покупко-продажби или предписание с имущество.

След Нова година в обсега на териториална дирекция " Големи данъкоплатци и осигурители " (ГДО) влизат близо 1350 сдружения. Сред тях са Българска народна банка и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни сдружения и др, отбелязва Българска телеграфна агенция.

От 1 януари Национална агенция за приходите основава нова териториална дирекция " Средни данъкоплатци и осигурители " (СДО) с народен обсег. Целта на смяната е да се обезпечи фокус върху лицата, които имат значителен дял за приходите в бюджета, както и прекосяване от следващ към настоящ надзор. С новосъздадената конструкция се подсигурява умело обслужване, качествени професионални съвещания и възобновяване на дължимите от фиска налози в оптимално къси периоди, което ще понижи административната тежест за бизнеса и ще се подтиква доброволното осъществяване на данъчните и осигурителните отговорности. 

Пререгистрацията на компаниите в новата териториална дирекция, както и включването на нови сдружения, които дават отговор на изискванията, ще става служебно. За да бъдат вписани като междинни данъкоплатци и осигурители, е належащо сдруженията да са платили през 2022 година над 1,5 млн. лева налози и осигуровки, след приспадане на възобновените през годината суми, или чистите им доходи от продажби да са повече от 15 млн. лева  Посочените суми не би трябвало да са от еднократни покупко-продажби или предписание с имущество.

Над 3300 сдружения междинни данъкоплатци и осигурители ще получат писма от приходната организация с информация за смяната.

Адресът на новата дирекция, която е с народен обсег, е в София, ул. ”Шести септември ” 10. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР