От началото на 2021 г. до 15 юли сигналите за

...
От началото на 2021 г. до 15 юли сигналите за
Коментари Харесай

14 338 са сигналите за домашно насили от началото на 2021 гдо 15 юли

От началото на 2021 година до 15 юли сигналите за домашно принуждение до телефон 112 са 14 338. От Нова година до юни единствено в Софийска районна прокуратура са формирани 700 преписки, касаещи домашно принуждение. През 2020 година съдилищата са издали 3 076 заповеди за отбрана.

Това се споделя в позиция на няколко неправителствени организации, които работят за предварителна защита на домашното принуждение. Те настояват 29 ноември да бъде Ден в респект паметта на убитите дами и деца, жертви на домашно принуждение.

Телефонът за помощ при домашно принуждение - Национална профилирана гореща линия за потърпевши от домашно насилие 0800 11977.

Второто им искане е усъвършенстване на нормативната уредба за предварителна защита и отбрана от принуждение. Те желаят да бъдат признати препоръчаните от тях промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, Наказателния кодекс и Семейния кодекс.

Да се основат методики за оценка на риска за живота и здравето на пострадалите от принуждение, които да се ползват от институциите на първа линия - органи на Министерство на вътрешните работи, на МТСП и на Министерство на здравеопазването.

Вече 30 година работи Световната акция " 16 дни активизъм против насилието, учредено на пола ". В международен мащаб, през 2021 година акцията е отдадена на битката за елиминиране на фемицида - убийствата на дами учредени на техния пол.

Със 150% са се нараснали позвъняванията на националната профилирана гореща телефонна линия за потърпевши от домашно принуждение на Алианса за отбрана от принуждение учредено на пола в месеците след оповестяване на изключителното състояние през 2020 г. Телефонът е 0800 11977.

По наша информация от данни на медиите от началото на 2021 година до в този момент в България са осъществени минимум 17 убийства и опити за убийства на дами.

Те дават няколко образеца:

На 15.10.2021 година жена беше обществено простреляна в главата от някогашния си сътрудник, с който са живели на фамилни начала. Жената е имала заповед за отбрана по Закона за отбрана от домашното принуждение, за чието нарушение от причинителя е имало към този момент формирано досъдебно произвеждане. Извършителят обаче не е бил арестуван. Този опит за ликвидиране беше охарактеризиран от представител на Министерство на вътрешните работи като евентуален " случай на битова основа ".

На 12.11.2021 година беше намерено тялото на друга убита и захвърлена в куфар жена към Перник. Задържан за убийството е нейният брачен партньор и татко на общото им дете.

На 17.11.2021 година момиче беше изнасилено, изтезавано и запалено от негов родственик. Преди това, през 2016 година причинителят е наказан за обезчестяване на майката на момичето - на 2 години и 8 месеца отнемане от независимост, като е бил освободен от пандиза предварително.

Според тях тези случаи и статистика показват продължаващата от десетилетия наклонност в страната ни на подценяване на казуса с домашното принуждение. Той не се прави оценка от управляващите, а оттова и от обществото, като демонстрация на тежка незаконна активност, пишат организациите.

Фемицидът не визира единствено жертвите на домашно принуждение. Фемицид са и всички убийства на дами, жертви на трафик, на дами, станали жертви на полово принуждение и всеки различен случай на жена, убита, тъй като е жена. Фемицид са и случаите на жертви, доведени до самоубийство заради продължаващо над тях с години принуждение, най-често домашно. Фемицид е и всеки случай, когато жена умира не от физическите си рани, а от затруднения и болести, резултат от продължаващото против нея принуждение, прецизират експертите.

Призоваваме управляващите в България да изградят ясна и всеобхватна политика за предварителна защита и битка с насилието над дамите и децата, в това число против убийствата на дами, като:

Писмото е подписано от:

Алианс за отбрана от принуждение учредено на пола и неговите членове:

Фондация " Български център за джендър проучвания " - София, Хасково

Женско съдружие " Екатерина Каравелова " - Силистра

Фондация " Позитивни Умения на Личността в Социума " (П.У.Л.С.) - Перник

Фондация " SOS - Семейства в риск " - Варна

Фондация " Х&Д Джендър вероятности " - Хасково и Димитровград

Сдружение " Асоциация Деметра " - Бургас

Сдружение " Асоциация НАЯ " - Търговище

Фондация " Център Отворена врата " - София, Ловеч

Сдружение " Център Динамика " - Русе

Сдружение " Знание, триумф, смяна " - Дупница и Благоевград

И Сдружение " Български хелзинкски комитет ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР