От Министерството на външните работи на Република Северна Македония апелираха

...
От Министерството на външните работи на Република Северна Македония апелираха
Коментари Харесай

МВнР на РСМ призова към сдържаност след нападението над Бекир Кадриески

От Министерството на външните работи на Република Северна Македония молиха „ за възпиране от предварителни квалификации до цялостното изясняване на случая ” с вчерашното нахлуване над Бекир Кадриески, който в известието е упоменат единствено с букви, и прецизират, че във вечерните часове на вчерашния ден със обвинения за нападението А. Н. от Велеща е „ осъществена служебна сказка и е известен прокурор ”.

 

„ Това събитие не би трябвало да хвърля сянка върху институционалните старания (в Република Северна Македония) за отстояване на правата и ползите на по-малките общности, в това число напъните за конституционни гаранции за правата им, в това число и за българската общественост ”, се споделя в известието на Министерството на външните работи в Скопие, в което се приканва и „ обществеността и политическите субекти от България да дадат опция на държавните институции да изяснят събитията към събитието и да работят съгласно със законовите разпореждания ”.

 

Пред Българска телеграфна агенция самият Кадриески описа, че не познава нападателя си. Групата е била от няколко индивида, само че директният нападател е бил един, който не познава персонално. Той го е обиждал без причина и е почнал да го удря в корема, до момента в който останалите са го държали. Кадриески към момента е в болница и споделя, че му се вие свят и не се усеща добре.

 

Вчера към обед ръководителя на сдружението на българите „ Шемето ” в Струга Бекир Кадриески  е бил обиждан и физически атакуван в кафене наоколо до спортната зала в града. Кадриески няма българско поданство. Посолството на България в Република Северна Македония и Генералното консулство в Битоля следят случая, а през вчерашния ден консулът от Битоля беше на място в Струга. 

 

Има спорни информации в събраните материали във връзка с аргументите за случилото се, бих оставил органите на място и прокуратурата да изяснят станалото, сподели министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски в отговор на журналистически въпрос дали случаят с Кадриески е по етнически аргументи. Според Спасовски най-важното е, че е имало бърза реакция от страна на полицията и причинителят е открит, а прокуратурата ще реши каква е квалификацията на случая.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР