От Министерството на туризма предлагат две основни групи с мерки

...
От Министерството на туризма предлагат две основни групи с мерки
Коментари Харесай

Министерството на туризма предлага 2 групи мерки в подкрепа на бранша

От Министерството на туризма оферират две съществени групи с ограничения в поддръжка на туристическия отрасъл у нас, с цел да се преодолеят провалите от COVID-19.

Целта е да се запазят работни места в бранша и да се запазят опциите на компаниите да възобновят работата си, когато изключителното състояние бъде анулирано.

Втората част от ограниченията са ориентирани да проработят незабавно след привършване на рецесията за привличане на туристи. Институцията е предложила в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние да се планува краткосрочна форма за поддръжка на бизнесмените в туризма. Според смяната туроператор, който би трябвало да възвърне на екскурзианта платена към този момент сума за анулирано поради изключителното състояние пътешестване, да му предложи ваучер на същата стойност.

Ако екскурзиантът не е склонен с този вид, може да му се предложи съглашение за туристически пакет сурогат. Ако и този вид не е подобаващ за потребителя, туроператорът би трябвало да възвърне сумата до месец след анулацията на изключителното състояние.

След импортирано предложение от Министерството на туризма, Народното събрание е приел да се даде пролонгация за заплащане към клиентите на туристически услуги. Тя е към този момент до 13 юни 2020 година (ако изключителното състояние бъде прекъснато на 13 май). От Министерството показват, че е опция за туроператорите да договарят с клиентите си по разновидностите за ваучер, отсрочване на същото пътешестване за нова дата или кои от тях държат да получат назад към този момент вложените в почивката средства.

Настояването на някои туроператорски организации обаче незабавно страната да регламентира 12 или 18 месечен мораториум върху заплащанията на средства към потребителите за неосъществени почивки ще освободи от финансовото задължение компаниите, само че би сложило в неизгодна позиция една част от потребителите - и то тъкмо тези, които в пандемията, поради съкращения или болест, нямат късмет да употребяват почивката си в близката година, а средствата, платени за нея, са им незабавно нужни, с цел да покрият ежедневните разноски за фамилиите си, прецизират от министерството.

От там показват още, че потребителите може трайно да откажат услугите на туроператорските компании за дълъг интервал, откакто рецесията завърши.

В напътствията си Европейската комисия декларира, че разновидността за заплащане на отсрочена отмора би трябвало да остане като една от вариантите за туристите. Друга мярка в поддръжка на бизнеса е, че с един месец след края на изключителното състояние са удължени и периодите, посочени в Закона за туризма във връзка с права и отговорности на лицата и компаниите в бранша. В тази рамка са и периодите за всички типове документи, както и периодите по компетентността на профилираните комисии в туристическата администрация.

През интервала на изключителното състояние са прекратени инспекциите за категория и сертификация на обектите. При състояние че крайният период на съответните удостоверения и на краткотрайните удостоверения за дейностите изтича, той се удължава също с един месец, регистриран след анулация на изключителното състояние.

В непрекъснат разговор с отрасловите еврокомисари и след уточнения от Генерална дирекция " Потребители и правораздаване " на Европейската комисия по какъв начин да се ползва Директивата за пакетните туристически пътувания в условия на COVID-19, са издадени с КЗП взаимни инструкции и рекомендации. Те са свързани с към този момент подписани контракти за туристически пакети, реализацията на които е невъзможна при изключителното състояние, и са оповестени на интернет страницата на Министерството на туризма.

В съответна помощ на сектора Министерството на туризма е изготвило също Декларация за пътешестване на личен риск и рекомендации към местата за настаняване за активността им след края на изключителното състояние.

Ведомството създава и механизъм за разпределяне на ваучери за късен летен сезон, чиято цел е да насърчи вътрешния туризъм. Обмислят се и ваучери за най-рисковите лица - хората от първа линия в битката против пандемията, които ще могат да почиват в обекти, вписани в Националния туристически указател.

От Министерството на туризма показват и, че към този момент е подготвен план на Стратегическа спешна стратегия за реклама, която би трябвало да подтиква възобновяване на позициите на туризма след рецесията. Този документ се концентрира още веднъж върху вътрешния туризъм, българските туристи и туристите от прилежащите страни, които всекидневно не употребяват авиоуслуги. Целта е късното лято най-малко отчасти да покрие големите вреди, провокирани от пандемията.

Засега нямало анулирани резервации за туристически визити след 15 юни. Като дълготрайна мярка институцията се връща и към концепцията за основаване на Гаранционен фонд, която преди няколко години беше отхвърлена от бизнеса.

От ведомството акцентират, че тяхна съществена цел са и дълготрайните ограничения в поддръжка на бранша през идващия програмен интервал по оперативни и други стратегии на Европейски Съюз до 2027 година Те се надяват, че в близко време ще започва също насочването на към 20 млн. лева безплатни финансови средства по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020 за микро- и дребни предприятия в туризма. Министерството на туризма приготвя и механизъм за ръководство на морските плажове в изискванията на изключително състояние и условия за използването им за сезон лято 2020 година, което дава отговор на ограниченията против разпространяването на ковид.

Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние вкара и облекчението да не се начисляват наказателни лихви и неустойки и от него могат да се възползват компаниите в туризма. Факт е финансовото подкрепяне под формата на потребителски безлихвени заеми до 4 500 лева или 3 транша по 1 500 лева със период на връщане 5 години и с 6-24 месеца гратисен интервал. Мярката важи и за самоосигуряващите се, измежду които са екскурзоводи, ски учители, планински водачи. В поддръжка на сектора се включва и мярката, известна като 60:40.

Финансови принадлежности за бизнеса, в това число за туризма, предлага и Фондът на фондовете посредством три финансови инструмента.

Друг тип спешна помощ са бизнес заемите за дребни и междинни предприятия. Българската банка за развиване към този момент дава по-високи портфейлни гаранции към комерсиалните банки и пуска в ход своя стратегия за поощряване на микропредприятията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР