От месеци най-големите корабни групи в света се борят с

...
Коментари Харесай

Недостигът на контейнеровози става по-голям

От месеци най-големите корабни групи в света се борят с дефицита на контейнери и неналичието тук-там за пристанища, защото търсенето и коронавирусът оказват напън върху световната логистика. Сега различен дефицит заема вниманието на промишлеността - този на самите кораби, оповестява Financial Times. Мениджъри от бранша предизвестяват, че макар повишаването на поръчките за нови кораби, дефицитът на контейнеровози евентуално ще продължи да бъде налице през идващите години поради по-голямото търсене на корабните услуги и сложността на преоборудването на флота заради екологични условия.

Ксавие Дестриау, основен финансов шеф на израелската компания Zim, една от най-големите корабни групи в света, съобщи, че лимитираното доставяне с кораби съставлява " евентуална голяма опасност ", защото доста компании се колебаеха до неотдавна да поръчат нови, на фона на огромния брой остарели кораби, които са просрочили периода за бракуване. " Разглеждаме евентуалния риск от напън върху доставките на плавателните съдове ", сподели той. " Говорим за евентуална дълготрайност от три, четири или пет години. "

Анди Кейс, основен изпълнителен шеф на Clarksons, най-големия корабен брокер в света, също предизвести за вероятен дефицит на кораби. Той твърди, че броят на корабостроителниците в международен мащаб е понижен с две трети от 2007 година до към 115. Корабостроителниците, които към момента са в употреба, са получили поредност от поръчки, откакто групите за контейнерни транспорти са осъществили невиждани облаги през последната година заради възходящото търсене на артикули. Миналата година търсенето подтиква рекорден растеж на цените за товари.

През 2021 година транспортните компании са поръчали плавателни съдове, способни да транспортират 3.2 метра високи 20-футови контейнери, съгласно Clarksons Research, подразделението за разбори на корабния брокер. Има опасения обаче, че досегашните регистрирани поръчки няма да са задоволителни, с цел да отговорят на световното търсене. Новите поръчки са еквивалентни на едвам 20% от потенциала на настоящия флот.
Ще се задържат ли високите цени?
Недостигът на кораби покачва опцията за непрекъснато високи разноски за транспорт, въпреки и по-ниски от рекордните равнища, които бяха регистрирани по време на пандемията. През последното десетилетие промишлеността страдаше от изобилието от кораби, което докара до колапса на водещата южнокорейска компания за мореплаване Hanjin.

Някои представители на промишлеността към момента в частни диалози показват угриженост по отношение на огромните поръчки, макар увеличението на световното търсене. Те показват дефицита на контейнерно съоръжение и усложненията в инфраструктурата като по-належащи проблеми. Но неналичието на спомагателен потенциал би означавала, че веригите за доставки ще са още по-уязвими към еднократни разстройства, като затварянето на китайските пристанища, което раздруса международната търговия тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР