От май до септември три знакови градски пространства в Пловдив

...
От май до септември три знакови градски пространства в Пловдив
Коментари Харесай

Проект на съвременното изкуство трансформира три знакови градски пространства в Пловдив

От май до септември три знакови градски пространства в Пловдив ще бъдат трансформирмирани от българо-френския актьор Християн Бакалов в обекти на актуалното изкуство в границите на плана PURE PLOVDIV.

Мащабните съоръжения ще трансформират образната среда на Гребната база, Младежкия център и Братската могила, с цел да насочат погледите на пловдивчани и гостите на града към тези изключителни места, които имат архитектурна стойност, носят памет и са значима част от живота на града. 

Външната образна апаратура на Гребната база ще бъде построена, в интервала от 1 до 7 май, по протежението на цялото парково пространство от трептящи цветни ленти, които ще водят към сърцето на парка - Младежкия център, като символизират и честват другите хора съставляващи едно общество, вибрирайки/живеейки единно под полъха на вятъра/живот.



Другата цел на инсталацията е да насочи погледите на посетителите на Гребната база към Младежкия център и неговите действия, свързани с развиването на младежите и тяхната сполучлива реализация в региона на спорта и изкуствата.

В интервала на създаване (17 - 24 май) на образната апаратура ще се проведат и креативен ателиета с доброволци – PURE Youth Plovdiv, с които ще бъде построена и вътрешна образна апаратура в постройката на центъра.

От 17 до 24 май остарялата Трибуна на Гребната база също ще бъде трансформирана от образната апаратура PURE PLOVDIV в цветовете на Олимпиадата, с цел да се подчертае единството сред хората и насладата, които спортът и здравето носят за всеки човек.

Братската могила е едно същинско архитектурно украшение от края на 70 години на предишния век, което минава през разнообразни интервали на напредък и забвение. От място, посещавано от всички младоженци през интервала на социализма, във времената на прехода паметникът е ограбван и вандализиран. Днес Братската могила продължава да търси своето място в съвремието ни.

Артистичният метод на плана PURE PLOVDIV ще даде нужния нов прочит на това неповторимо пространство, като планът ще промени някогашната му политическата функционалност в културно-социална благодарение на изкуството и обществената интерактивност сред артистите и жителите на града.

Всяка апаратура е неповторима и се прави по отношение на пространството, в което се случва. Визуалните съоръжения ще могат да бъдат посещавани свободно от жителите и гостите на града от тяхното основаване до 30 септември 2023 г. 

Кои са специфичните събития и спектакли в границите на плана - вижте на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР