От Лондон до Вашингтон и Сидни банкерите не могат да

...
От Лондон до Вашингтон и Сидни банкерите не могат да
Коментари Харесай

Защо заплатите растат толкова бавно в развитите държави? Един икономист смята, че знае причината

От Лондон до Вашингтон и Сидни банкерите не могат да схванат за какво заплатите на чиновниците се повишават толкоз постепенно, макар че безработицата е на най-ниските си равнища от десетилетия, написа The Wall Street Journal.

Някои икономисти считат, че имат отговор: вместо да се концентрираме върху броя на хората без работа, би трябвало да гледаме какъв брой постоянно чиновниците сменят работното си място. Макар че безработицата понижава постепенно след финансовата рецесия, темпът на промяна на работното място се възвръща надалеч по-бавно и остава по-нисък, по отношение на регистрирания в предходните десетилетия.

Тенденцията е изненадваща, защото промяната на работата нормално носи по-висока заплата. Американските чиновници, които сменят работното си място, получават с 4 % по-големи хонорари от тези, които не го вършат, сочи скорошно проучване на Джузепе Москарини, икономист в Йейл. Според него и други икономисти това е по-точен знак за бъдещото придвижване на заплатите, инлфацията и продуктивността от равнищата на безработица.

Ако е по този начин, растежът на заплатите и инфлацията могат да останат ниски, макар че заетостта продължава да се усилва.

Проблемът е значим за централните банки, защото те би трябвало да дефинират равнищата на лихвите, с цел да поддържат забавянето на растежа в стопанските системи. Един от основните стопански модели, така наречен " Крива на Филипс ", споделя, че инфлацията се покачва с намаляването на безработицата. В последно време обаче това не се случва, а нарастването на цените остават под задачите на банките в развитите стопански системи.

Аргументът е подобен: чиновниците могат да изискат по-висока заплата, единствено в случай че имат друго предложение за работа. Хората, които си сменят работното място, нормално намират такова, което употребява по-добре уменията им, а оттова и те получават повече. Тези, които си сменят работата, усъвършенстват и обстановката за останалите, защото фирмите са подготвени да им платят повече, с цел да ги задържат.

Най-продуктивните компании нормално могат да си разрешат да заплащат повече, с цел да привлекат чиновници и да разширят активността си, до момента в който по-непродуктивните се свиват. Това значи и че промяната на работното място усилва продуктивността.

Докато безработица е на исторически ниски равнища, броят на чиновниците, които сменят работата си в Съединени американски щати едвам неотдавна се приближи до равнищата от преди рецесията. Конкретните данни демонстрират, че 5,8 % от американците са си сменили работата през първите три месеца на 2018 година През 2000 година към 7 % от тях го правеха на тримесечие.

Москарини показва, че към 40 % от нарастването на възнаграждението за междинния американец идва от промяна на работното място. Изследователи от Австралия показват, че 1 процентен пункт нарастване на темпа, с който работещите сменят позицията си, е свързван с 0,5 процентни пункта нарастване на междинните заплати.

Тази доктрина мое да изясни за какво на инфлацията ѝ лишава толкоз време, с цел да се повиши.

Защо не го вършат?

Един мотор на процеса е, че след финансовата рецесия и огромните промени в стопанската система, работещите са по-предпазвили. Някои от тях се тормозят, че постъпването в нова компания може да значи и че те ще бъдат първите съкратени при проблем.

Застаряващото население също играе голяма роля, съгласно Стивън Дейвис, икономист в Чикагския университет. " По-старите работещи са по-малко мобилни в географски проект и е по-малко евентуално да изоставен, с цел да стартират работа на ново място ", показва той.

Друга причина за слабото покачване на заплатите, макар ниската безработица, е самото качество на работните места, което преглеждаме в този текст:
 Рекордна претовареност и растящо неодобрение. Какво се случва на пазара на труда в Европа?
Рекордна претовареност и растящо неодобрение. Какво се случва на пазара на труда в Европа?

Новите работни места трансформират Стария континент
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР