От КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от

...
От КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от
Коментари Харесай

КНСБ: Скокът на цените ще изяде увеличението на доходите


От КНСБ предвиждат, че повишаването на тока ще излезе от параметрите на обществено търпимата цена. Новите цени на електрическата енергия и водата към този момент се отразяват както на производителите и бизнеси, по този начин и на елементарния консуматор.

" Говори се за ново повишаване на хляба и млякото. Очаква се и растеж на цените на ВиК услугите, товарният превоз се оплаква от новите цени на горивата, чакаме растеж на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната дарба на популацията понижава ", съобщи в студиото на " България заран " Росица Макелова от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ.

Тя е уверена, че помощите, които се отпускат на пенсионерите, действително единствено ще компенсират повишаването, само че няма да доведат до по-голяма консумация.

" Увеличението на приходите ще бъде изядено от нарастването на цените. Помощите за пенсионерите ще компенсират предстоящото повишаване през зимните месеци. Не единствено пенсионерите са подложени на шоковото повишаване. Има и едночленни семейства, хора с по-ниски приходи, които живеят в ограничения ", добави Макелова.

Данните демонстрират, че досега на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която Национален статистически институт регистрира, е 4%. От КНСБ упорстват за нарастване на минималната работна заплата.

" Ръстът на междинната работна заплата в някои браншове е доста по-малък и се изяжда от инфлацията. Настояваме през 2022 година да има значителен растеж на минималната работна заплата, която получават половин милион българи, и тя да стане 760 лева ", посочи Макелова.

Прогнозите са към края на годината потребителската кошница да нарасне с 4%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР