От Инициативния комитет "Асеневци" смятат, че няма друга дата в

...
От Инициативния комитет "Асеневци" смятат, че няма друга дата в
Коментари Харесай

Предлагат Димитровден да стане официален празник на България

От Инициативния комитет "Асеневци " считат, че няма друга дата в цялата средновековна история на България, която толкоз мощно да е обвързвана с концепцията за българската държавност

Инициативният обществен комитет "Асеневци " предлага Народното събрание да гласоподава оповестяването на датата 26 октомври - Димитровден, за формален празник като Ден на второто българско царство и на неговата държавна и духовна столица Велико Търново, заяви.

От "Асеневци " настояват, че няма друга дата в цялата средновековна история на България, която толкоз мощно и неразривно да е обвързвана с концепцията за българската държавност и самостоятелност, като с въстанието на Асеневци българите сами извоюват свободата и независимостта си.

"Безспорно това е денят, който в най-пълна мяра въплъщава духа и историческите обичаи на Второто българско царство и на остарялата българска столица Царевград Търнов - 26 октомври - денят на Св. Димитър Солунски. С превръщането на Търново в столица св. Димитър Солунски е разгласен за светец - настойник на Търновград, на царската династия Асеневци и на самата българска страна ", напомнят още от Инициативния обществен комитет.

Областният шеф Людмила Илиева разяснява, че ще спомага за осъществяване на концепцията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР