От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на

...
От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на
Коментари Харесай

Служебният кабинет пое управлението на страната

" От името на нашето съдружно държавно управление ви предавам ръководството на страната. Противно на внушенията в публичното пространство, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, капани, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на почтени предварителни избори ". Това съобщи Кирил Петков в Министерски съвет при предаването на властта на служебния министър председател Гълъб Донев.

Преди началото на церемонията Петков популяризира видеообръщение с равносметка за ръководството на кабинета.

" Политици, лобисти и елементарни брокери се възползват от политическата неустойчивост, с цел да ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой трансформира България в ограбена, смазана от корупция страна, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите упованията си. Да изоставите устрема си към по-добър живот ", акцентира Петков. " Искат да забравите, че за 12 години крадяха вашите пари, желаят да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, желаят да ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да понижат цените на бензина, на газа, и спрат международната инфлация, желаят да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последствия, а действително желаят да се върнат и да продължат да ви крадат ", акцентира Петков.

" Разбира се, има ги и новите месии, които дават обещание възобновление на база на ненавист. Да излезем от Европейски Съюз и НАТО, да върнем България на три морета. Подобни лъжливи тези се изговарят на кг, а действително по дейностите ще ги познаете, когато гласоподаваха против държавното управление дружно с Движение за права и свободи и ГЕРБ и неодобряваха антикорупционното законодателство ", безапелационен е Петков. Той назова Има Такъв Народ " троянски кон " в държавното управление. Докато Слави Трифонов пееше за Македония, негови министри желаеха следващите милиарди без надзор, изясни Петков.

" За 7 месеца видяхме по какъв начин 2 милиарда могат да отидат за стопански ограничения за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина. Видяхме по какъв начин бизнеса може да работи умерено, когато институциите не се употребяват за бухалка. Никога отново няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите начинания, нашите фантазии ", безапелационен е Петков.

Въпреки международната рецесия, с която съответства нашето ръководство, оставяме на служебния кабинет постоянна основа, която се гради на енергийните ограничения, които въведохме, с цел да имате успокоение и предвидимост в идващите месеци, напомня той. Петков изреди част от тях, които повтори и при предаването на властта - помощи за отопление през зимата, обезщетения за бизнеса, енергийна самостоятелност, по-евтин полутечен газ до пролетта, понижаване на цената на литър гориво.

За първи път невиждано увеличихме пенсиите, осигурихме данъчни облекчения и помощи за фамилиите, за децата, за възрастните хора, увеличихме заплатите на медиците и на учителите, осигурихме спомагателни помощи за уязвимите групи, изясни Петков. Оставихме остатък в бюджета от 1,5 милиарда лева, подсигурихме 13 милиарда от Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, посочи той.

По-рано на публична гала в Гербовата зала в президентството президентът Румен Радев публично показа назначеното от него служебно държавно управление с министър председател Гълъб Донев, както и дилемите и целите, които стоят пред служебните министри през идващите 2 месеца. " Това е четвъртото служебно държавно управление, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с провокации, които бяха спестени на предходните три кабинета. Вие поемате отговорност за България в сложен миг за страната ни - социална отмалялост от острото политическо показване, вихрещи се инфлация и обедняване, непостижими цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял публичен снабдител ", съобщи Радев. По думите на президента на този обезпокоителен декор главното предизвикателство е обвързвано със сигурността. " В непосредствена непосредственост до България бушува война, чиито последствия се усещат директно у нас и по света, непрежението на Балканте се повишава. Рискът войната да обхване нови територии е действителен и ваш първи приоритет би трябвало да бъде да не се въвлича страната ни в спорове ", акцентира Радев. Той очерта два целта на служебното държавно управление - сигурност на доставките и цена на енергоносителите.

Президентът показа състава на служебното държавно управление отпред с министър - ръководител Гълъб Донев. Лазар Лазаров става вицепремиер по обществените действия и длъжностен министър на труда и обществената политика. Христо Алексиев е назначен за заместител министър-председател по икономическите политики. Той ще оглави и Министерството на превоза и известията.

Иван Демерджиев е определен за вицепремиер по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи. Служебен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства стана още веднъж Атанас Пеканов. За финансов министър е определена Росица Велкова-Желева, а Димитър Стоянов застава отпред на военното министерство.

Асен Меджидиев оглави Министерството на опазването на здравето, Иван Шишков - на районното развиване и благоустройството, а Сашо Пенов - на образованието и науката. Николай Милков стана длъжностен министър на външните работи. Правосъдното министерство ще управлява Крум Зарков. За поста длъжностен министър на културата е предпочетен Велислав Минеков. Росица Карамфилова-Благова стана длъжностен министър на околната среда и водите, Явор Гечев - на земеделието, а Никола Стоянов - на стопанската система и промишлеността.

Начело на енергетиката застана Росен Христов, на нововъведенията и растежа - Александър Пулев, а на туризма - Илин Димитров. Весела Лечева е определена за длъжностен министър на младежта и спорта, а Георги Тодоров - на електронното ръководство.

" Служебното държавно управление не е Б тимът на ръководството. Разполагам с опит и наблюдаване на отговорностите както на постоянен, по този начин и на длъжностен кабинет ", съобщи Гълъб Донев. От персонален опит знам, че отговорността към хората и тяхното доверие те пазят от загуба на равновесие, колкото и високо в страната да се намираш, акцентира той. " Ще ви кажа нещо самичък за себе си: Не изгубвам равновесие от високото и не диря малката врата в закона ", показа Донев. На нас се пада нелеката задача да търсим позволение на рецесиите без работещо Народно заседание, предизвести той сътрудниците си. По думите на Донев главните задания пред служебния кабинет са провеждането на почтени избори, възобновяване на доверието сред институциите, намиране излаз на всички завещани рецесии, събаряне на политическото напрежение и продължаването на работата по Плана за възобновяване.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР