От икономическа гледна точка Съединените щати имат много пречки пред

...
От икономическа гледна точка Съединените щати имат много пречки пред
Коментари Харесай

Защо на САЩ им е трудно да намерят 100 милиарда долара за Украйна и Израел?

От икономическа позиция Съединените щати имат доста спънки пред даването на 100 милиарда $ поддръжка на други страни. Точно такава сума изиска президентът на Съединени американски щати Джо Байдън от Конгреса за военна поддръжка за Украйна, Израел и Тайван. Повече от половината са за Украйна. За най-голямата стопанска система с Брутният вътрешен продукт от 26 трилиона $ размерът на поддръжката от 100 милиарда единствено на пръв взор наподобява нищожен.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изиска от Конгреса на Съединени американски щати да отпусне малко над 100 милиарда $ за военна поддръжка на Украйна, Израел и Тайван. От тях 60 милиарда $ се предлага да бъдат изпратени в Украйна. Тези пари би трябвало да стигнат за цялата 2024 година Това е най-големият пакет от помощи, пожелан за други страни.

Това сложно просене на пари евентуално се дължи на обстоятелството, че възможностите да се получат толкоз пари единствено за Украйна са доста по-малки. Миналия месец републиканците към този момент отхвърлиха да провиснал по-скромна сума от 24 милиарда $ на Киев. Докато за американците е доста по-трудно да откажат поддръжка на Израел. Този трик обаче може да не проработи.

Защо имаше проблеми с разпределението на тези милиарди в Съединени американски щати, откакто те самите печатат същите тези долари? Много или малко са 100 милиарда $ за Съединени американски щати? От една страна, наподобява, че Съединени американски щати елементарно могат да си разрешат такава помощ, тъй като могат да напечатат толкоз долари, колкото са им нужни, а инфлацията ще се „ разпредели “ по света. Изглежда, че 100 милиарда $ са дребни пари за най-голямата стопанска система в света, Съединени американски щати, оценена на 26 трилиона $.

От друга страна, има нюанси и в действителност за Съединени американски щати не е толкоз елементарно да намерят такива суми за непознати страни. От позиция на бюджетните разноски и бюджетния недостиг на Съединени американски щати 100 милиарда $ към този момент не наподобяват толкоз малко.

„ За съпоставяне, 100 милиарда $ са по-малко от 2% от общите разноски на федералния бюджет на Съединени американски щати за преди малко завършилата фискална 2023 година (6,134 трилиона долара). Но в това време 100 милиарда $ са почти 12% от разноските за защита на Съединени американски щати от 821 милиарда $. На пръв взор това не е толкоз сериозна сума за най-голямата стопанска система в света. Изглежда обаче, че в настоящия стопански и политически климат администрацията на Белия дом ще има компликации да получи утвърждение от Конгреса за всевъзможни спомагателни разноски, изключително несвързани директно с американската стопанска система. Но най-вероятно още веднъж ще бъде открит компромис, само че в по-малък мащаб “, споделя Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори на финансовата група „ Финам. “

От икономическа позиция сериозна спънка е рекордният бюджетен недостиг на Съединени американски щати, отбелязва специалистът. Той набъбна до 1,7 трилиона $ през финансовата 2023 година, което е с 23% повече от финансовата 2022 година В същото време доста анализатори означават, че в случай че Върховният съд на Съединени американски щати не беше забранил опрощаването на студентски заеми, което Байдън разреши през 2022 година, бюджетният недостиг през фискалната 2023 година щеше да бъде почти два пъти по-висок от година по-рано и щеше да възлиза на съвсем 2 трилиона $, отбелязва събеседникът.

С други думи, най-малкото американците, които са изостанали със студентските си заеми, могат да бъдат възмутени за какво държавното управление харчи 100 милиарда $ за други страни, вместо да поеме финансовото задължение от плещите им.

Друга икономическа причина против разпределянето на пари на други страни е непрекъснато обновеният народен дълг на Съединени американски щати. Само през януари таванът на националния дълг от 31,4 трилиона $ беше превишен, а в края на май се появи опасност от несъблюдение, което принуди партиите в Конгреса да усилят лимита на държавния дълг в подмяна на редуциране на някои разноски. Още през септември националният дълг на Съединени американски щати сложи нов връх, надхвърляйки 33 трилиона $.

„ От една страна, на фона на подобен рекорден народен дълг от 33 трилиона $, 100 милиарда не наподобяват доста огромна сума. От друга страна, единствено няколко души на планетата имат персонално благосъстояние, надвишаващо тази сума. Разбира се, в Съединени американски щати могат да печатат долари, само че единствено за издаване на все по-скъпи държавни облигации, чието обслужване се трансформира в съвсем непостижима задача за държавното управление на Съединени американски щати. Щатите харчат към 13% от бюджетните разноски за обслужване на държавния дълг “, отбелязва Денис Перепелица, доцент от катедрата по световни финансови пазари и финансови технологии в Руския стопански университет „ Плеханов “.

„ Колкото и необичайно да звучи, размерът на държавния дълг на Съединени американски щати самичък по себе си не е толкоз рисков, само че той би трябвало да бъде обслужван и рефинансиран в подтекста на рекордната рентабилност на държавните облигации на Съединени американски щати през последните 16 години, обвързвана с миналогодишния скок на инфлация, на която Федералният запас трябваше да отговори посредством повишение на лихвите до 22-годишен връх от 5,25-5,5% и понижаване на размера на активите в салдото с почти 1 трилион $. Лихвите по дълга се покачиха с 23% през предходната фискална година до рекордните 879 милиарда $. Следващата година Съединените щати ще се сблъскат с пиков размер на рефинансиране на държавния дълг – към 5 трилиона $ “, отбелязва Беленкая.

Съединени американски щати през днешния ден харчат толкоз единствено за обслужване на националния дълг, колкото и за своята защита. И тогава прогнозата е още по-лоша: разноските за обслужване на държавния дълг на Съединени американски щати ще порастват и доста ще надвишат разноските за защита на страната.

Колкото по-голям е националният дълг, толкоз повече пари бюджетът харчи за обслужването му и толкоз по-малко пари остават за други значими позиции от държавните разноски.

„ Прогнозите на Бюджетната работа на Конгреса на Съединени американски щати допускат увеличение на бюджетните несъответствия на Съединени американски щати и увеличение на дълговата тежест както в средносрочен, по този начин и в дълготраен проект. Ако нищо не се промени към по-добро, тогава лихвените заплащания по дълга ще лимитират способността за финансиране на разноски в бъдеще, да вземем за пример за инфраструктура, опазване на здравето и обществени цели “, показва Беленкая.

Съединени американски щати постоянно са имали най-високото класиране на страната си. Но обстановката в американската стопанска система докара до загубата на този рейтинг. Доверието в устойчивостта на американската стопанска система е намаляло. В началото на август интернационалната рейтингова организация „ Фитч “ намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати от най-високия AAA до AA+, базирайки се на предстоящото утежняване на финансовото положение през идващите три години, високото и възходящо дългово задължение на държавното управление като цяло и отслабването ръководство през последните две десетилетия.

В Съединените щати има доста вътрешни стопански проблеми, за които управляващите нямат задоволително пари и би трябвало да редуцират разноските.

„ За самите Съединени американски щати тези спомагателни 100 милиарда $ несъмнено няма да навредят за ремонта на съвсем изцяло износената транспортна и обществена инфраструктура “, споделя Денис Перепелица.

Или, да вземем за пример, Съединените щати редуцират бюджетните разноски за стратегии за опазване на здравето, по-специално за програмата „ Медикейд “ за гратис опазване на здравето за американци с ниски приходи. 100-те милиарда $, отпуснати на Украйна и Израел, биха могли елементарно да покрият тези „ дупки “, което значи, че съкращенията в разноските за опазване на здравето могат да бъдат изоставени.

Експерти обаче считат, че Съединени американски щати въпреки всичко ще би трябвало да отделят пари на Украйна и Израел, само че в по-малък размер, по политически аргументи. „ Успехът на военната интервенция на Израел и тлеещият спор в Украйна са наложителни условия за оцеляването на Съединени американски щати в новия многополюсен свят като един от центровете на мощ. В противоположен случай Съединени американски щати рискуват да изгубят статута си на западен център на мощ и да открият нови вероятности пред Китай “, заключва Перепелица.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР