От Хуан Валера се учат Колийн Маккълоу и Димитър Димов

...
От Хуан Валера се учат Колийн Маккълоу и Димитър Димов
Коментари Харесай

Красавица разбунва страсти в класически испански роман

От Хуан Валера се учат Колийн Маккълоу и Димитър Димов
Една харизматична госпожица разцъфва в прелестна жена в романа „ Хуанита Дългата “ (издание на „ Изида “, превод Стефка Петрова) от огромния испански класик Хуан Валера. Писателят е създател от ранга на Стендал и Мопасан, а въздействието му отеква в творби като „ Осъдени души “ на Димитър Димов и „ Птиците умират сами” на Колийн Маккълоу. В превод на български са познати и романите му „ Пепита Хименес “ и „ Доня Лус “ (издадени в един том от изд. „ Персей “).
Главната героиня в новия за българските читатели разказ разбунва пристрастеностите и притегля най-влиятелните мъже в недодялан испански град. Рядката й хубост притегля погледите и на недоброжелателите, а в църквата я жигосват, тъй като е незаконородена. Но с помощта на мозъка си и открития си темперамент Хуанита има късмет да завоюва всички, до момента в който за сърцето й се борят локалният стопанин дон Андрес Рубио и дясната му ръка дон Пако…
Хуан Валера (1824 – 1905) е роден в аристократично семейство. Учи философия и право в университета на Гранада. 23-годишен, той се отдава на дипломатическа кариера, което го води на разнообразни места в Европа и Америка. От градове като Дрезден, Санкт Петербург, Лисабон, Рио де Жанейро, Неапол, Вашингтон, Париж, Брюксел и Виена Хуан Валера изпраща разнородни писма, които са толкоз добре написани и занимателни, че са оповестени без негово познание. Като дипломат във Вашингтон той има спекулация с дъщерята на държавния секретар, която се самоубива. Епикуреец в живота, в творчеството си Валера е труженик за непорочност на изкуството, което да основава един по-красив и извисен свят. Уважаван е поради изящния си жанр, занимателния метод на повествуване и психически правилните герои (особено мощни са женските му персонажи).
В романа му „ Пепита Хименес” някои модерни откриватели виждат в тях прототип на „ Птиците умират сами”. Общото и в двата романа е, че млада дама се влюбва в мъж, обрекъл се на църквата. За Испания това е в действителност скандална и провокативна тематика. Но финалът е неочакван и много по-различен от този, с който сътрудниците по перо на Валера – френските реалисти, биха приключили същите сюжети...
Българският публицист Димитър Димов загатва фамозната героиня на Хуан Валера, в романа си „ Осъдени души”. Отец Оливарес прави прилика на Фани Хорн с Пепита Хименес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР