От граничната служба на Азербайджан обявиха, че са задържали бившия

...
От граничната служба на Азербайджан обявиха, че са задържали бившия
Коментари Харесай

Азербайджан арестува бившия шеф на сепаратисткото правителство на Нагорни Карабах

От граничната работа на Азербайджан оповестиха, че са задържали някогашния началник на администрацията на сепаратистко държавното управление на Нагорни Карабах Рубен Варданян, до момента в който се опитвал да премине в Армения , оповестява " Асошиейтед прес ".

Арестът отразява желанието на Азербайджан да наложи ръководството си в района след, поради която към.

Варданян е предприемач милиардер, който е натрупал благосъстоянието си в Русия, където е бил основен изпълнителен шеф и акционер на огромна капиталова банка. Той се реалокира в Нагорни Карабах през 2022 година и беше началник на районното държавно управление няколко месеца, преди да се отдръпна по-рано тази година.

Около 42 500 души, или към 35% от етническото арменско население в района са отпътували за прилежаща Армения към сряда сутринта, съгласно арменските управляващи . Във вторник се оповестява за многочасови тапи по пътя, свързващ Нагорни Карабах с Армения.
 Стотици починали и ранени при детонацията на склада в Нагорни Карабах
Стотици починали и ранени при детонацията на склада в Нагорни Карабах

Властите изнесоха спорни данни за точния брой

Министерството на здравеопазването на Азербайджан рапортува по-рано в сряда, че общо 192 азербайджански бойци са били убити и 511 са ранени по време на офанзивата в Нагорни Карабах. По време на бойните дейности е умрял и един граждански азербайджанец.

Представители на Нагорни Карабах оповестиха по-рано, че минимум 200 души от тяхна страна, в това число 10 цивилни, са били убити и над 400 са били ранени в боевете.

Министерството на здравеопазването на Армения заяви в сряда, че 237 души, които са били ранени при военните дейности предходната седмица и при детонацията на склада за бензин в понеделник , са били евакуирани с коли за спешна помощ и хеликоптер от Нагорни Карабах. Оказва им се нужната помощ, а процесът по евакуация на потърпевшите продължава, оповестиха от министерството.
 Пратеникът на Съединени американски щати в Нагорни Карабах смутен от известията за „ принуждение против цивилни “
Пратеникът на Съединени американски щати в Нагорни Карабах смутен от известията за „ принуждение против цивилни “

Саманта Пауър приказва на конференция на арменско-азербайджанската граница

Припомняме, че сепаратистките управляващи на района се съгласиха за " реинтеграцията ". Два кръга от тези договаряния са извършени, само че към момента няма детайлности.

Нагорни Карабах е район на Азербайджан, който попадна под контрола на етническите арменски сили, подкрепени от арменските военни, в сепаратистки борби, завършили през 1994 година По време на. Азербайджан си върна елементи от Нагорни Карабах дружно с близките територии, за които арменските сили претендират по време на предходния спор.

През декември Азербайджан наложи обсада на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, потвърждавайки, че арменското държавно управление употребява пътя за рандеман на минерали и противозаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили в района.

Армения упорства, че затварянето е лишило главните доставки на храна и гориво за почти 120 000 души там. Азербайджан отхвърли обвиняването с аргумента, че районът може да получава доставки през азербайджанския град Агдам. Властите в Нагорни Карабах се противят на това решение, което съгласно тях е тактика на Азербайджан да получи надзор над района.
 Кремъл призна: Руски сини каски са убити в Нагорни Карабах
Кремъл призна: Руски сини каски са убити в Нагорни Карабах

Повреден е и БТР
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР