От години всички власти говорят за несправедливото заплащане за лекарите

...
От години всички власти говорят за несправедливото заплащане за лекарите
Коментари Харесай

Идеално, но неизпълнимо. Ще има ли увеличение на заплатите в здравеопазването

От години всички управляващи приказват за несправедливото възнаграждение за лекарите и медицинските сестри. Стигна се до въвеждане на Колективен трудов контракт, само че той въобще не предотвратява задаващата се кадрова злополука в бранша. Надежда Цекулова споделя.

България е страната в Европейски Съюз с минимум медицински сестри на брой болнични кревати и съществено нарастване на междинната възраст във всички медицински специалности. Въпреки задаващата се кадрова злополука в бранша, към този момент кадровите политики не стигат доста оттатък Колективния трудов контракт (КТД).

2024 година не прави изключение. Действащият сега КТД изтича на 12 април и през последните седмици тематиката е на фокус за всички, които би засегнала – както работещите, по този начин и работодателите.
Какво е „ Колективен трудов контракт “ и за кого има значение
Колективният трудов контракт е отраслово съглашение сред синдикати, работодатели и страна, което регламентира изискванията на труд в дадения бранш. КТД би следвало да задава минимални стандарти в сферата, в тази ситуация – опазването на здравето - които да са наложителни за всички лечебни заведения, без значение от тяхната функционална или административна зависимост, както и от формата на благосъстоятелност. Традиционно най-видимият и обществено дискутиран детайл от договарянето е заплащането. Немалко лечебни заведения в страната обаче в никакъв случай не са успявали да реализират заложените в КТД равнища на заплащане.

През 2022 година КТД планува фрапантно нарастване на заплатите в бранша – до 2000 лева минимално за лекарите и 1550 - за медицинските сестри. Договорът беше политически обявен като мярка за задържане на фрагментите в страната и повишение привлекателността на медицинските специалности. Условията му обаче не бяха утвърдени от организациите, представляващи болничните шефове и макар че те отхвърлиха да го подпишат, той влезе в действие. Още това наведе на подозрения доколко шумно коментираното нарастване ще се случи на процедура.

И напълно предстоящо – в доста лечебни заведения не се случи.
От пожелателни към наложителни условия за възнаграждение
Данни от 2023 година в допълнение наведоха на извода, че КТД не е верният или най-малко не е задоволителен инструмент за справяне с несъответствията в опазването на здравето. Докато повече от половината медицински сестри работят изключително и получават до 1600 лева месечно за труда си, приходите на някои шефове на дребни държавни и общински лечебни заведения необяснимо доближават 40 000 лева на месец.

През есента на предходната година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) оповестиха, че ще лимитират този дисбаланс. Те задължиха посредством анекса към Националния рамков контракт лечебните заведения, работещи с НЗОК, да не позволяват съотношението сред оптималното и минималното брутно трудово заплащане на медицинските експерти в лечебните заведения да е повече от 10 към 1.

От 1 март 2024 година влезе в действие и нов анекс, който планува нарастване на цените на клиничните пътеки, надлежно на приходите на лечебните заведения. Документът залага и наказания за тези от тях, които не съумеят да заплащат заложения в КТД сега най-малко от 2000 лева на доктор и 1550 лева на здравна сестра. Санкциите би трябвало да стартират да се ползват след 1. юни, само че в случай че в това време се подпише нов КТД с по-високи заложени хонорари, евентуално този период ще бъде изменен.
„ Идеално, само че неизпълнимо “
В последните седмици двата съществени синдиката КНСБ и КТ „ Подкрепа “ внесоха в Министерството на здравеопазването две обособени оферти за нов Колективен трудов контракт. Докато КНСБ предлага диференцирано нарастване на заплатите съгласно равнището на подготвеност, „ Подкрепа “ залагат към 30% нарастване за всички работещи в сферата.

Предложени са и значими нараствания в заплащането на изключителния труд, нощния труд, отпуските, компенсациите при пенсиониране. И двете организации настояват, че плановете им са реалистични и изпълними.

Работодателите в областта на опазването на здравето обаче са на противоположното мнение. В най-уязвима позиция са общинските лечебни заведения, доста от които не са достигнали даже в този момент избраните равнища. „ Предложението за 2700 лева минимална заплата за доктор и 2000 за сестра е идеално, само че неизпълнимо. Нямаме задоволителни доходи за това “, разяснява пред Свободна Европа доктор Неделчо Тотев, ръководител на Асоциацията на общинските лечебни заведения.

По думите му и сега дребните общински лечебни заведения харчат сред 80 и 85% от приходите си за заплати.

„ Ние работим по ниско платени клинични пътеки, чиито цени са увеличени със 7 до 10 на 100. Откъде се чака да генерираме доход, с цел да съществуваме “, пита риторично Тотев. Той сподели още, че настройката на работодателите в сферата е още веднъж да откажат да подпишат КТД.
Справедливо възнаграждение или " уравниловка "
Лечебните заведения са доста разнообразни и няма по какъв начин минималната наложителна заплата в бранша да се дефинира по опциите на най-добре справящите се, счита анализаторът Аркадий Шарков.

В началото на 2024 година изследователската организация, в която той взе участие, разгласява отчет за положението на цените и заплащането в опазването на здравето. Според документа междинните цени на клиничните пътеки даже след нарастването не са достигнали останалата стопанска система. Според Шарков КТД основава уравниловка в заплащането без да подсигурява продуктивност или най-малко доходи.

„ Пациентът е свободен да избере дали да се лекува в общинската, регионалната или университетската болница, само че шефът на общинската е задължен да заплати същата минимална заплата “, изяснява той.

По думите му сравнението даже сред другите общински лечебни заведения е нерелевантно, защото икономическите индикатори на общините и ангажираността им с локалното опазване на здравето имат фрапантни разлики.

Според Шарков, ефикасният метод би претендирал да се направи макроанализ, който да вземе поради равнищата на възнаграждение и източниците на доходи във всички лечебни заведения, преди да се търсят благоприятни условия за някакво оптимално осредняване на цената на минималните хонорари.
Кризи и благоприятни условия
Действащият сега браншови групов трудов контракт в опазването на здравето изтича на 12 април и съгласно адвокати, в случай че не бъде категорично продължено действието му, то след тази дата той няма да важи. Нов мъчно ще бъде подписан, поради отхвърли на работодателските организации и неналичието на политически устойчиво управление на Министерство на здравеопазването, което да модерира процеса.

Заложените в Националния рамков контракт отговорности на лечебните заведения да изплащат дадени равнища на хонорари пък са атакувани в съда от всички организации на лечебни заведения.

И въпреки по въпроса за превъзмогване на кадровата рецесия в опазването на здравето страната ни да закъснява трагично, нищо не навежда на мисълта, че тази поредна рецесия ще се употребява като опция за ефикасни ограничения и същински решения.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР