От гледна точка на целта на визитите, се различават няколко

...
От гледна точка на целта на визитите, се различават няколко
Коментари Харесай

Ваксинационният туризъм набира популярност

От позиция на задачата на визитите, се разграничават няколко съществени туристически разновидности: авантюристичен туризъм; медицински туризъм; набожен туризъм; секс туризъм; състезателен туризъм; селски туризъм; бизнес туризъм. Пандемията от COVID-19 роди още една форма - имунизационния.

 

Първи стъпки

На интернационално ниво концепцията на " имунизационния туризъм "   е родена в Индия, посредством туристическата организация Gem Tours & Travels, която претендира, че го е изобретила. В края на ноември 2020-та тя предложила четиридневен пакет от Бомбай до Ню Йорк за индийци с годни американски визи за 10 години и с алтернатива за слагане на ваксини. Всичко това за сумата от 2000 щ. $. По информация на местни медии методът бил охулен от представители на туристическия отрасъл. 

Индия стартира имунизационна акция на 16 януари и възнамерява да имунизира 300 млн. души до юли, само че с приоритет за някои елементи на популацията, в това число на 30-те милиона здравни служащи, които са на " фронтовата линия ". След тях до края на годината ще бъдат ваксинирани хората над 50-годишна възраст или не по-малко от 260 милиона. 

Междувременно Gem Tours & Travels и Zenith Holidays към този момент оферират и пакети " all-inclusive " за Съединени американски щати, Обединеното кралство или Руси. В тях влизат самолетни билети, настаняване, от време на време - лимитирани визити на забележителности и несъмнено слагане на ваксини. На искащите може да се обезпечи и по-дълъг престой (от три до 12 седмици), с цел да получат и втора доза ваксина или като опция, или реализиране на наново пътешестване.

Луксозен престой в Обединените арабски емирства

Във Англия пък първокласният клуб Knightsbridge Circle увери още през февруари, че е влезнал в партньорски връзки с ОАE, с цел да могат членовете му да получат дози от китайската ваксина " Синофарм ", която от 31 януари се доставя в страната от Залива. 

Годишната членска вноска за клуба е 25 хиляди брит. паунда, а първокласната имунизационна прорама се реализира с частни самолети. Организаторите обаче не са получили позволение за слагане на имунизацията на " Пфайзер/Бионтех ", която е резервирана за популацията на Емирствата. 

Основателят на Knightsbridge Circle - Стюарт Макнийл, е коментирал за " Ню Йорк таймс ", че откогато е било огласено предлагането за имунизационен туризъм, клубът е получил над 2 хиляди молби за участие и е потърсен от " няколко частни самолетни компании ", които желали да транспортират клиентите. 

Турове до Флорида

Няколко американски медии оповестиха за канадски, бразилски и аржентински туристи, видяни и даже интервюирани на опашки за имунизиране във Флорида.

По данни на английския ежедневник " Гардиън " през януари в щата са били сложени съвсем 50 хиляди дози на туристи или на резиденти с двойно поданство над 65 годишна възраст. Което наложи по-сериозен надзор върху имунизационните центрове. Там от 21 януари към този момент се изискват персонална карта или документи, удостоверяващи най-малко тримесечен престой за година във Флорида. 

Полети до Хюстън

От началото на февруари 56-годишен водач от Монтерей, северно Мексико, почнал да получава по 50 позвънявания дневно от хора, които се интересували дали би ги закарал до Тексас с частен полет. Ставало дума за обезверено искащи да се имунизират против COVID-19. 

Хюстън от дълго време се е трансформирал в световен център за медицински туризъм, изключително за мексиканците. Сега, на фона на мудната имунизационна стратегия в страната, елитът й още веднъж гледа на север. 

Новата нормалност 

На фона на другите имунизационни политики в другите райони, хората, които усещат, че са прекомерно надалеч на опашката вкъщи, се оглеждат за по-бързи варианти зад граница. 

Глобалната здравна и финансова мотивация предизвиква предлагането на ваксини против COVID-19 без каквато и да било дискриминация. Но някои, откакто се погрижиха за своето население, откриха по-добър метод за рекламиране на туризма си. 

Барбадос възнамерява да получи повече дози от имунизациите до май 2021-а, с цел да се погрижи за всеки клиент в страната, без значение от неговото поданство. Барбадос евентуално ще ваксинира предпочитано туристите, които към този момент са там и тези, чиито визити са по-дългосрочни. 

Куба навлезе през март в третата фаза на тестванията на ваксина против COVID-19. Островът възнамерява да предлага дози на всички гости откакто тези проби приключат. Разработването на имунизацията става под наблюдението на Световната здравна организация (СЗО). Намеренията на Хавана са да създава по 100 млн. дози от препарата Soberana 2. Те са изцяло задоволителни за личното население - 11.3 млн. души (ваксините са безвъзмездни, само че не са задължителни), както и за туристите. Куба е дала обещание милиони дози на Виетнам, Иран, Венецуела и Индия. 

В Дубай имунизацията е екстра, предлагана да стимулира чужденците да се реалокират и да останат в страната най-малко година. Правителството е пуснало едногодишна стратегия, ориентирана към цифровите специалисти. 

Мавриций издава безвъзмездни визи за дълготраен престой и дава ваксини против COVID-19. Тези визи разрешават на притежателите да останат на острова 12 месеца. Ако човек желае да се имунизира на Мавриций, той просто би трябвало да подаде молба за първокласна виза. 

Сърбия предложи на задгранични жители без сръбски адрес опцията да се ваксинират против вируса. Необичайният метод е резултат от обстоятелството, че съседката ни има задоволително ваксини, само че популацията не желае да се ваксинира. Белград е сключил покупко-продажби за 15 млн. дози за 7-милионното население. Страната разполага с " Астра Зенека ", " Пфайзер ", " Спутник V " и " Синофарм ". 

През последните уикенди се извиха дълги опашки на сръбската граница от искащи да получат ваксина от Босна, Северна Македония, Черна гора. По данни на онлайн медията Azonnali, към края на март над 22 хиляди чужденци са били имунизирани.

Русия работи по стратегия, с която да предложи от юли на чужденците опция да бъдат имунизирани със " Спутник V ". Засега тя е налична за руснаците и за чужденците, които имат непрекъснато или краткотрайно поданство. 

Последствията

Цялата идея на този тип туристически услуги звучи малко необичайно. Засега те не са облечени в законова форма. Това значи, че туристите нямат право на регресен иск, в случай че организацията не извърши обещанията си. Тоест всеки аспект на предлаганите пакети, в това число за имунизациите. 

Ваксинационният туризъм е най-малкото неетичен, считат пък някои, тъй като до него имат достъп богатите и привилегированите, които безпроблемно се качват на самолета и пътуват до определената дестинация, с цел да получат своите дози. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР