От ГЕРБ свикаха специален брифинг, на който се оплакаха, че

...
От ГЕРБ свикаха специален брифинг, на който се оплакаха, че
Коментари Харесай

ГЕРБ: И ЦИК иска да ни изчегърта

От ГЕРБ свикаха специфичен брифинг, на който се оплакаха, че снощните продължителни диспути в Централната изборна комисия били поредният опит политическите им съперници да ги  " изчегъртат ".

След среднощ ЦИК одобри заявката на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за отвод от депутатско място след продължителни и яростни разногласия. Първоначално комисията отхвърли да удовлетвори желанието на Борисов. Покрай напрежението същото стана и с новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от " ИТН ", който няколко часа по-рано постави клетва като кмет. В последна сметка заявките на Борисов, Стоянов и още двама претенденти бяха утвърдени, само че въпросът към тази практика остава. Част от теориите бяха, че естествената процедура изисквала определен за народен представител да изиска да бъде освободен от институцията, в която е определен. А съгласно зам.-председателя на ЦИК Цветозар Томов с сходни решения комисията предизвиква повеждането на гласоподавателите.

Според представители на ГЕРБ, когато Борисов е изпратил заявление, че се отхвърля да бъде народен представител, ЦИК на политическа основа, взима решение заявката да не бъде гласувано и той да остане депутат, макар че законът му разрешава да се откаже. А до момента постоянно изборната комисия приемала този вид заявки.

" В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и персонално господин Борисов, ЦИК щеше да сътвори един различен парадокс. Наскоро спечелилият изборите за кмет на Благоевград Илко Стоянов, защото беше лидер на листата на „ ИТН “ и в това време – претендент за кмет, откакто беше определен за подобен – той си подава заявление, че не желае да бъде депутат, а ЦИК също го блокира ", сподели Цветомир Паунов. Според него дейностите на комисията са " персонален реваншизъм против ГЕРБ ".

Тома Биков уточни, че този случай е знаменателен за метода на мислене на огромна част на членовете на ЦИК. А заявката на Борисов било признато, тъй като засягало и " техен човек " – Стоянов.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР