От ГЕРБ пробваха да оправдаят предложенията си за промени в

...
От ГЕРБ пробваха да оправдаят предложенията си за промени в
Коментари Харесай

ГЕРБ орязали права на президента, за да има независима съдебна власт


От ГЕРБ пробваха да оправдаят предложенията си за промени в Конституцията, с които се орязват пълномощия на президента, с задачата си да подсигуряват самостоятелна правосъдна власт.

Проектът за промени в Конституцията планува отпадане на пълномощието на президента да назначава с декрет тримата огромни в правосъдната власт (председателите на Върховния касационен и административен съд и основния прокурор), с цел да се подсигурява независимостта на правосъдната власт. Това пояснение даде в утринния блок на Българска национална телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

В момента президентът назначава с декрет определените от Висшия правосъден съвет ръководители на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основен прокурор, като има право на еднократен отвод да подпише назначението и да върне процедурата. През последните години президентът упражни това си пълномощие, като един път отхвърли да подпише декрет за назначението на сегашния основен прокурор Иван Гешев, а преди този момент и за ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков. След още един избор и предложение от Висш съдебен съвет президентът няма опция да откаже назначението.

По думите на Ципов обаче отнемането на това пълномощие от президента ще бъде гаранция, че правосъдната система е самостоятелна и сама взема решение кой да заеме управителните постове в нея.

Сред предложенията на ГЕРБ е съдии и прокурори да имат законодателна самодейност, а президентът да не назначава с декрет тримата огромни. По думите на Ципов точно тези въпроси са основни и поради тях се изисква свикването на Велико национално заседание.

Ципов не пожела да дава отговор на коментара на президента Румен Радев, който през вчерашния ден във Варна назова плана за конституция на ГЕРБ " недоносче ", което цели да отклони настояването за оставка на премиера и осъществяване на предварителни избори.

По думите му държанието на президента оставало безусловно неясно. В последна сметка, като не желае да внесе собствен план в това Народно заседание, дано най-малко да го показа на обществото да забележим какви са тези оферти и тогава да квалифицираме, в случай че мога по този начин да се изразя, сподели Ципов. И прикани президента да разгласи своите оферти за смяна в главния закон.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР