От ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов за председател на

...
От ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов за председател на
Коментари Харесай

ГЕРБ оттегли кандидата си за председател на ЦИК, президентът свиква нови консултации

От ГЕРБ отдръпнаха кандидатурата на Красимир Ципов за ръководител на ЦИК, единствено дни откакто водачът на партията разгласи, че този пост би трябвало да е на ГЕРБ. Часове по-късно президентът Румен Радев заяви, че привиква на следващия ден спомагателни съвещания с парламентарно показаните партии.

След консултациите при президента през вчерашния ден се оказа, че единственият номиниран за ръководител на ЦИК е Красимир Ципов от ГЕРБ. Тази заран обаче изпълнителната комисия на партията се събра, с цел да разиска дали да не отдръпват предлагането си, Ципов да е ръководител на Централната изборна комисия. Мотивите им са, че всички останали са избягали от отговорност. Премиерът в оставка подлага на критика президента Румен Радев и за датата на предварителните избори. Припомни, че ГЕРБ имат на 11 май конгрес, тъкмо когато той е оповестил да разпуска Народното събрание.

Предложеният за ръководител на ЦИК от ГЕРБ Красимир Ципов разгласи, че самичък е изискал партийното управление да отдръпна кандидатурата му.

" Смятам, че ние не би трябвало в идните два месеца да получаваме всекидневни офанзиви, всекидневни обвинявания, че ГЕРБ е единствената партия, която имаше смелостта да предложи ръководител и да носи отговорност ", съобщи Красимир Ципов.



Лидерът на ГЕРБ и министър председател в оставка Бойко Борисов дефинира държанието на останалите партии като капан и подсети, че ГЕРБ са атакували изборните промени в Конституционен съд.

" Днеска дано Радев да си направи ръководител на ЦИК, който да си понесе отговорността на неговите партии. Представяте ли си на следващия ден, когато излезем на следващия ден да нападаме нелепостите, които сътвориха, против мен ще излиза Ципов като ръководител да ми дава отговор. Това направиха през вчерашния ден безмълвен незаконен сговор. Може ли партии с претенциите да ръководят да отиват в президентството без ръководител въз основата на какво. Ние сме кьорави, къде викаше баба да не виждаме комбинациите ", изясни Бойко Борисов.

Премиерът в оставка попита и за какво тъкмо тази дата за вота е избрал президента и за какво още не престават да го държат на власт.

" Кое постанова изборите да са на 11 юли? Що не са по-рано или по-късно? Що? Очаквах през вчерашния ден, откакто се върне мандата от Българска социалистическа партия и няма доктрина към този момент никаква да си влезе служебното държавно управление, за което ние месеци наред чуваме, че президентът е подготвен, от кое място накъде в този момент отива на 11 ", разяснява Бойко Борисов.

Борисов счита, че на европейския съвет на следващия ден, не е редно да върви той.

" И президентът за съвета трябваше, който е назначил, през вчерашния ден да си има държавно управление и на следващия ден да отиде на съвет ", добави Борисов.



Попитан за вчерашното чуване във краткотрайната комисия за инспекция на активността на кабинета му, където бяха отправени обвинявания в рекет Борисов разяснява.

" Те ще вадят още " кошаревски очевидци. Платили са на хора да излизат да приказват. Няма нищо! Много работи сме подготвили да внасяме и ние. Те си мислят... в този момент към този момент като знам по какъв начин ни сготвиха целия капан през лятото, знаем какво ще следва. Всяка стъпка им знам, какво ще вършат по-късно и по тази причина се готвим с още по-голяма мощ да се врежем в тях ", съобщи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ назова работата на 45-я парламент " Предизборна акция ". Опасява се, че след предварителните избори конфигурацията ще е същата в Народното събрание, а президентът ще е в акция и това може да докара до конституционна рецесия.

Във връзка с оттеглената номинация на Красимир Ципов в обстановка на липса на друго предложение за ръководител президентът насрочи за на следващия ден спомагателни съвещания с парламентарно показаните партии. Те ще се състоят в 8 часа. Час по-късно, в 9 часа президентът ще организира чуване на препоръчаните претенденти за ЦИК. Засега остава мистерия коя групировка ще поеме уговорката да излъчи претендент за горещия стол на ръководител на ЦИК.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР