От газова криза на първо време ще загубим – това

...
От газова криза на първо време ще загубим – това
Коментари Харесай

Симеон Дянков прогнозира до 40% да скочи цената на газа у нас

От газова рецесия първоначално ще загубим – това ще разликата от цената, на която получавахме и на която ще купуваме в този момент газ, което предвиждам, че до 40% по-скъп газ ще получи България през идващите месеци. Очевидно, че не бяхме подготвени за тази обстановка. Можеше да се създадат някои неща преди месец-два, с цел да не се стигне до тази остра рецесии. Това разяснява за Нова ТВ някогашният финансов министър Симеон Дянков.

Газът нараства на всички места. Не виждам вид в който нашият газ ще стане по-евтин. България е измежду страните, където ще има нарастване и на газа, и на петрола.(…) Правителството би трябвало да вземе доста бързо ограничения във връзка с бизнесите, които най-вече ще пострадат от газовата рецесия, добави той.

Срещу нас се направи нелегално прекъсване на газа към България. Нашето държавно управление би трябвало да намерения за ответен отговор – непосредствено да се търсят нови производители на газ – Катар и Египет, само че и за други отговори, с които не би трябвало да се бавим. Правителството не би трябвало да бъде нерешително, а да бъде уверено във вземането на решения. Защото на нас ни стопираха газа точно поради тази неуверена политика. Трябва да се застане ясно на страната на Украйна. Иначе единствено губим и тези загуби се натрупват. Всичко, което би трябвало да създадем за Украйна, би трябвало да го създадем, в това число, в случай че изиска оръжие от нас. Защото ние към този момент сме във въвлечени във войната, аргументира позицията си Дянков.
Запитан с каква инфлация ще приключим годината у нас, той уточни, че приблизително за годината ще остане към 15%, което е доста висок %. Според него тя е непостижимо освен за обществено слабите, само че и за групи работещи, което не дава отговор на декларираните от държавното управление с леви ограничения, да се вършат десни политики.

Това държавно управление би трябвало да спре проинфлационните ограничения, които прави. Затова бих показал в конкретика три ограничения. Първата мярка е да се подкрепят компаниите, които най-вече зависят от газ. Втората – би трябвало да се усилят парите за обществено слабите и работещи групи с минимално заплащане. И третата мярка – всички бюрократични спънки за различни планове за електроизточници да се отстранен, приключи мнения са Дянков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР