От февруари насам Западът се опитва да намали приходите на

...
От февруари насам Западът се опитва да намали приходите на
Коментари Харесай

2023 г. ще бъде истинският тест за тактиката на Запада спрямо руския петрол

От февруари насам Западът се пробва да понижи приходите на Русия от експорт на нефт, без това да докара до скок на световните цени. И двете цели сега, наподобява, се реализират. Русия изнася толкоз нефт, колкото преди нахлуването си в Украйна, само че суровият нефт Urals, главният вид, който страната изпомпва, се търгува с 37% отстъпка по отношение на световния пример брент. Това значи, че Москва получава неприятна договорка. В същото време брентът падна до годишно дъно към 80 $ за барел, което значи, че потребителите са изправени пред по-малка опция от енергиен срив.

Малко от това обаче се дължи на напъните на Запада. На 14 и 15 декември централните банки в Съединени американски щати, Англия и еврозоната оповестиха повишение на лихвените проценти и алармираха, че ще дойдат още покачвания, което доста ще понижи търсенето в стопанската система. Китай, който е мощно повлиян от внезапно възходящите случаи на COVID-19, разгласява най-лошите си данни за заводите и продажбите на дребно от шест месеца. Членовете на Организацията на страните - експортьорки на нефт (ОПЕК), и нейните съдружници създават съвсем толкоз, колкото преди да бъде оповестено намаляването на общата им цел през октомври, защото множеството към този момент изпомпваха количества под квотите си.

Бойкотът на Запада на Urals, който съставлява 10-15% от международното предложение на недопечен нефт, евентуално понижава цената му малко, защото сортът подбива останалите. Изключение от европейската възбрана за обезпечаване на танкери, пренасящи съветски нефт, което се ползва за купувачи, които се съгласяват да платят най-много 60 $ за барел, може да помогне за попречване на потрес в доставките. Но нито една мярка няма голямо влияние. Ако икономическите или пазарните условия се трансформират, цените могат да скочат.
Реклама
Нещо повече, финансовите играчи, наподобява, са имали по-голямо въздействие от нормално в потискането на скорошните цени, което може да предвещава неочаквана промяна нагоре, когато основите на търсенето и предлагането се задействат още веднъж. Източник от промишлеността показва огромни поръчки за " продажба ", които се вършат всеки ден в 14:00 часа лондонско време през последните седмици. Събития, които би трябвало да покачат цените, като прекъсването на тръбопровода Keystone в Америка, един от най-големите в света, на 9 декември, наподобява, едвам се имат поради, отбелязва Саад Рахим от комерсиалната компания Trafigura.
Възможен дефицит
До второто тримесечие на 2023 година може да има нов дефицит на нефт. Промишлените консуматори в Европа минават от природен газ към по-евтин газьол. Потреблението в Индия и Близкия изток се оказва по-устойчиво от предстоящото. Повторното отваряне на Китай евентуално ще подхрани икономическото възобновяване след пика на случаите.

Вече има признаци, че възбраната за обезпечаване в Европа може да се окаже по-разрушителна от предстоящото. Аналитичната компания IIE счита, че Русия ще бъде принудена да понижи производството с 1.6 млн. барела дневно до 9.6 млн. до второто тримесечие. Зарежданията на вторичен съветски вид, наименуван ESPO, който за разлика от Urals неотдавна се търгуваше над 60 $ за барел, е намалял съвсем на половина от 5 декември, когато беше въведен таванът. Ако възходящото търсене на нефт тласне цената на Urals над 60 $, притежателите на кораби също може да се замислят дали да го транспортират.

Русия разгласи, че ще спре доставките за страните, които съблюдават тавана, а растежът на други места се чака да бъде муден. Дефицитът в международното предложение би изял така и така слабите международни ресурси, които остават покрай петгодишно дъно, което ще докара до още по-високо повишаване на цените. Всичко това значи, че същинското тестване на тактиката на петролната война на Запада евентуално ще е през тази година.
Реклама
2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации " Лукойл Нефтохим Бургас " е внесла 90 млн. лева предплатен налог 20 декември 2022, 17:34 Какво ще стане с цените на горивата 16 декември 2022, 07:25 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР