От есента ще влезе в сила реформата в КАТ, слагаща

...
От есента ще влезе в сила реформата в КАТ, слагаща
Коментари Харесай

Българинът търси предимно 15-20 годишни коли

От есента ще влезе в действие промяната в КАТ, слагаща завършек на опашките за регистрация на добит нов или остарял автомобил. Според Евростат на всеки двама българи в края на 2015 година се пада по към един автомобил.

Най-много коли на глава от популацията има в Люксембург, а минимум – в Румъния. Ние сме на 23-та позиция от всичките членки на Европейския съюз.

Проблемът е, че у нас има доста остарели коли. По данните на КАТ към 40% от колите или над милион и 700 хиляди са над 20 години. Приблизително милион и 200 хиляди са тези, които са сред 15 и 20 години.

В Евросъюза най-вече 20-годишни коли има в Полша, Естония, Латвия. Най-много чисто нови и коли на година, две има в Люксембург, Белгия, Ирландия

Броят на колите в България се усилва с по към 100 хиляди коли на година – от 2,7 милиона през 2011 година до над 3 милиона през 2015 година

Търговците на коли регистрират спад в продажбите през миналата 2016 година. Според тях българинът търси най-вече коли на възраст сред 15 и 20 години. Казват обаче, че доста от записаните остарели транспортни средства са в нередовност.

Според Борислав Георгиев, който търгува с коли, доста от продаваните евтини коли не биха минали през действителен механически обзор. " Доста хора си закупуват остарели коли, с цел да спестят от скъпата екотакса, с цел да вземат автомобил, който да има застраховка и да е минал през механически обзор ", разяснява той.

Колегите му в сектора също разясняват, че лесното минаване през този тест за колата е сериозна заплаха за обществото.Шофьорите на остарели коли обаче настояват, че ги поддържат в положително положение и не намират карането им за рисково.

" Колата ми харесва, движи се добре и ми прави работа, а с цел да си купя нова, също толкоз огромна, би трябвало да се изръся с много повече пари ", споделя Стефан, който кара автомобил основан през 1998 година.

Освен че се е трансформирала в самобитна автоморга на Европа, по данни на Евростат страната ни е и на едно от последните места по брой на електрически автомобили – към 1 на 20 000 коли е с електрозадвижване, или към 300 за цяла България.

Стефан е един от феновете на тези коли и споделя, че за него това е най- положителният метод за напредване в градска среда.

" Предимствата са ужасно доста. Безплатно паркиране в цяла София – няма синя, няма зелена зона. Пътният налог и такси са 0 ", отбелязва той.

С електрическия автомобил, който кара, той изминава 160 километра за 2 лв.. Така седмичните му разноски по колата възлизат на към 4 лв.. Собственикът на колата, споделя, че за него това е автомобила на бъдещето и е въпрос на време и България да се приспособи към европейските стандарти.

През 2016 година в Европейския съюз са продадени близо 15 милиона нови коли, България обаче е купила малко над 1,5% от тях.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР