От еленско месо се приготвят изискани ястия за ценители. Еленското

...
От еленско месо се приготвят изискани ястия за ценители. Еленското
Коментари Харесай

Как се готви еленско месо

От еленско месо се подготвят изискани ястия за ценители. Еленското месо е скъпо поради усета си и поради високото наличие на белтъчини и витамини.

За да приготвите еленско по ловен, са нужни 2 кг еленско месо, 300 грама сланина, масло или олио за пържене, 200 грама доматено пюре, 4 глави лук, 24 скилидки чесън, 4 супени лъжици оцет, черен пипер и сол на усет.

Приготвя се слаб разтвор на оцет с вода, в него се накисва еленското месо. Предварително месото се измива и се почиства от жилите и ципите. Месото се оставя в разтвора с оцет в продължение на шест часа.

Изважда се и се подсушава, по-късно се реже на едри части. В месото се вършат дребни сечения с върха на изострен нож и се пълнят с дребни части сланина и разрязани на две скилидки чесън.

Месото се поръсва със сол и черен пипер. Мазнината се загрява и се пържи месото от двете страни. Лукът се нарязва на ситно и се пържи с месото до златисто.

Към месото се прибавя доматеното пюре, разбърква се и се пържи още 10 минути. Месото се реалокира в тава, долива се вряла вода, едвам покрие месото до половината и се пече час и половина.

С еленско месо се подготвя вкусна чорба. Първо се сварява еленското месо, което авансово е накисвано в разтвор на вода с оцет. След сваряването месото се нарязва на тънки линии, а бульонът се прецежда.

С еленското месо вървят задушени зеленчуци, гъби, магданоз, копър, позволява се и използването на сушени сини сливи. Вкусен е антрекотът от еленско месо.

Необходими са половин кг еленско месо, 3 глави лук, 3 супени лъжици доматено пюре, 2 супени лъжици брашно, 7 супени лъжици течна сметана, 3 супени лъжици разтопено масло, 2 дафинови листа, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на усет.

Месото се почиства от ципите и сухожилията, измива се, подсушава се и се нарязва на тънки части. Премахва се непотребната лой.

Парчетата месо се начукват, посоляват се и се поръсват с черен пипер, пържат се към седем минути в гореща лой от двете страни.

Месото се полива със соса от пърженето, като се прибавя разтопено масло. Лукът се нарязва на ситно, прибавя се доматеното пюре, запърженото до златисто брашно, налива се малко топла вода, прибавя се чесънът, дафиновият лист, сметаната и сместа се кипва в продължение на 5-6 минути. Месото се връща в соса и се задушава до подготвеност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР