От другата седмица ще има затягане на мерките срещу .

...
От другата седмица ще има затягане на мерките срещу .
Коментари Харесай

Кацаров: Тревожи ни скоростта, с която расте заразата


От другата седмица ще има стягане на ограниченията против. Няма да има затваряне на заведения или сходни ограничавания, зсега. Ще се понижи потенциалът на всеобщите събития.

Това стана ясно от думите на здравния министърСтойчо Кацаров в ефира на БиТиВи. Той сподели още, че обстановката със заболеваемостта в страната се следи в детайли. Това, което ни тревожи, не е мащаба, а скоростта, с която пораства болестта, сподели министърът.

Мерките ще обиден първо събитията на закрито, където ще бъде стеснен потенциалът на визити. В момента тези пространства работят с 50% потенциал, като съгласно проекта за деяние при пандемии следва той да бъде понижен на 30%.

Според отчетите на РЗИ-тата главният източник на болест са всеобщите събирания, в това число битови, разяснява още Кацаров.

Ние следим обстановката, като предвиждаме опция за имунизирани хора да посещават събития, добави той. Здравният министър прибавя, че желаят при въвеждането на нови ограничения редом да тръгнат и ограничения за подкрепяне на засегнатите сектори.

Ще се заложи също и на районни ограничения според от заболеваемостта.

Към този миг няма потребност от ограничения по отношение на образователните заведения. За тях ще се взема решение в седмицата преди началото на образователната година, изясни още министърът.

Време е да се задейства Националният проект за справяне с пандемията, сподели от свая страна епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Нова тв.

Тя също твърди, че първоначално няма да се вкарват нови ограничения и да се затварят бизнес

По думите й публичните места, на които се събират доста хора, е рационално броят на посетителите да бъде понижен, без да бъдат затваряни. Ако имахме по-висок % имунизирани, вместо на 30 %, потенциалът на тези места щеше да е 50. Но все още за затваряне на заведения и питейни заведения не се приказва. Но съгласно сътрудниците е рационално работното им време да се понижи – да работят до 23 часа, уточни тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР