От ДПС не правят никога нищо безвъзмездно, а винаги със

...
От ДПС не правят никога нищо безвъзмездно, а винаги със
Коментари Харесай

Георги Папакочев: Президентът си изпусна нервите, за шарлатани може да се говори на маса

От Движение за права и свободи не вършат в никакъв случай нищо безплатно, а постоянно със сметка по какъв начин сходен кабинет може да им прави работа

Възможно е при визитата на Антоний да са водени комплицирани диалози за Русия след Путин, споделя пред Faktor.bg журналистът

Интервю на Васил Василев

- Г-н Папакочев, някои анализатори нарекоха проектокабинета на проф. Габравоски „ тюрлюгювеч “, а други го дефинираха като единствения вероятен метод да се излезе от безкрайни избори. Какви са възможностите сходно държавно управление да бъде гласувано в Народно събрание?

- Ако приемем за истина изказванията на ГЕРБ, че номинациите за министри са направени от проф. Николай Габровски, без никаква партийна интервенция, тогава бихме могли  да си представим много пъстър кабинет, в който са включени специалисти на главните постове. Той би трябвало да бъде равно далечен както от ГЕРБ, по този начин и от партиите, които са номинирали проектоминистрите за други постове през годините. Прави усещане, че има две оферти за заместител министър-председателки, които са въпреки всичко от експертната номенклатура на Българска социалистическа партия и Национална движение „Симеон Втори" – Меглена Плугчиева и Миглена Тачева. В този любопитен проектокабинет също така има 7 дами, което е казус в управническата ни политика. Бих споделил, че е опит от страна на номинирания за министър председател проф. Габровски да предложи три дами за свои заместнички. Дано този опит да се окаже сполучлив в сегашната обстановка. Изненадан съм също, че министър на вътрешните работи ще е жена, която не е известна по какво е лекар, само че е любопитен факт на фона на проваления предходен вътрешен министър и зле представящия се длъжностен негов сътрудник. Мога да се подпиша с две ръце за компетентността за Прошко Прошков, както и за Ириней Константинов. Оттук нататък би трябвало да забележим накъде натежава цялата настройка. Залогът е доста сериозен. Ако бъде провален първият мандат, нещата се насочват стремително към нови избори. В същото време Илияна Йотова съобщи, че шансът за държавно управление с първия мандат е доста огромен. Бързината, с която Румен Радев подписа мандата, с цел да може да се гласоподава в Народно събрание държавното управление на Николай Габровски, значи, че очевидно има някаква предварителна договореност и негласна поддръжка. Тя би трябвало да се ревизира дали е вследствие на наложителност, или е опит за компенсиране на неуспехите на президента със служебния кабинет и „ шарлатанията “ на предходния, както самичък се изрази. В последна сметка прави усещане, че връзките сред ГЕРБ и президента не са толкоз ледено студени. Там евентуално има някаква връзка, която пролича от изявленията и на Борисов, и на Радев.

- Опитва ли се Румен Радев още веднъж да върне разговора с партиите, откакто през последните години говореше за „ мутри “, „ военнолюбци “ и „ шарлатани “?

- Държавният глава на България си изпусна нервите, макар че е авиатор, което не е добър знак. Той си разреши да употребява прилагателни, които не вършат чест на нито един политик, изключително на президент. Подобни съпоставения могат да бъдат казвани на маса, само че не и обществено от президента в подобен тип. Явно обаче на Радев му е накипяло и пердето му е паднало пред очите. Отделен е обаче въпросът – каква приемливост той би показал към сполучлив кабинет, препоръчан от Николай Габровски с мандата на ГЕРБ-СДС? Трябва да хвърляме фасул и да извадим магически глобус, с цел да гадаем по какъв начин ще се развият нещата оттук насетне. Няколко доста значими неща вършат усещане. Едно от тях е многозначителното безмълвие на Движение за права и свободи. Партията евентуално ще си направи сметката по какъв начин този кабинет би могъл да ѝ прави работа. Движение за права и свободи в никакъв случай не прави нищо безплатно и безкористно. В същото време „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ изпадат в едно доста мъчно състояние на политическата шахматна дъска. Ходовете, които могат да изиграят, са много малко, което не значи, че те няма да бъдат сполучливи. Христо Иванов в някои свои изявления съобщи, че би подкрепил кабинет на малцинството, в случай че позициите съответстват с тези на десницата. Това е една много гъвкава, даже гумена позиция, само че дано да забележим. По-малките партии като тази на Стефан Янев ще се пришият към всяко държавно управление и ще го поддържат до край. Въпросително е държанието на Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова, която е фрагментирана. Искрено се надявам, че двете кандидатки за зам.-министърки – Плугчиева и Тачева, не са хора на Нинова. Чух също по този начин укор към Николай Павлов, който беше началник на „ Булгаргаз “, че ще дърпа нещата към Москва във връзка с енергийните доставки. Той би го направил единствено в случай че му бъде позволено. В последна сметка има министър председател, вицепремиери и парламент, които имат последната дума. За кабинета можем да кажем, че се е родило някакво знамение, което още не знаем дали е експертно, ляво ли е, дясно ли е, подвластно ли е и има ли личен престиж, който би трябвало да си извоюва, в случай че бъде на власт.

- Появи се дискусия за Шенген – една част от политиците ни са възмутени и афектирани от държанието на Нидерландия и Австрия, а други са безапелационни, че не сме си свършили работата. Какво е вашето пояснение, за какво не сме в шенгенското пространство?

- Въпросът не е да се свърши някаква работа, а в това, че тя въобще не е започвала, за най-голямо наше страдание. Куп неща се изговориха и се направиха още толкоз самопризнания, че единствено две страни не желали да ни пускат. Шенген е съвсем неработеща конструкция. Освен това – доста неща се премълчават във връзка с нидерландската позиция. Само преди месец по Военновъздушни сили беше излъчен извънредно любопитен репортаж, който беше озаглавен „ Улицата на алените фенери в Амстердам “. Авторката на материала сподели и даже интервюира дами, които работят на улицата. Те бяха румънки и българка. В същото време нидерландците печелят от този туристически бизнес, само че политиците им надали ръкопляскат на сходни доходи. Нидерландия е страна, в която се кръстосват всевъзможни балкански мафиотски структури. За жал, Западните Балкани се сливат в едно и ние попадаме в общия кюп. Подобна е обстановката и в Австрия. Но за тези невидими пластове на недоволството в двете страни не се приказва. Ако замитаме всичко под килима, нещата напълно няма да се оправят.

- Румънски политици се заканиха да създадат разбор за отделянето на страната им от България. Възможно ли е да се отвори нов фронт на спор на Балканите и да станем за следващ път провинен за съседите си?

- В политиката няма страсти, обич или ненавист, а прагматизъм, ползи и взаимност, когато става въпрос за Европа. Тя зависи от куп съставни елементи и би трябвало да се потвърждава по всевъзможен метод, а не другите политически обединения да се клепат пред сътрудниците си в Брюксел. Не би трябвало да се подценява и активността на дипломатите в София, които доста добре схващат защо става въпрос, когато има прокремълски изстъпления в центъра на София. Те доста добре разчитат надписите против съветската експанзия и виждат кой какво прави. Ген. Запрянов, който е посочен за министър на защитата, е приключил съветска военна академия в Москва. Никой не е съвършен. В България всички се знаем, тъй като сме останали доста малко.

- Какъв сигнал даде Русия на страната ни с визитата на митрополит Антоний у нас?

- Патриарх Кирил не съставлява цялата съветска черква, както и Владимир Путин не е цяла Русия. Т.нар. „ църковна дипломация “ е нещо доста забавно. Във Ватикана са писани томове книги на тази тематика. Там, където политиците не могат да намерят общ език и връзките са обтегнати до прекаленост, църковната дипломация е един от каналите, които съумяват да създадат това, което никой различен не може. Изпращането на дясната ръка на патриарх Кирил в България е пропагандна акция и интервенция на Кремъл. Ще бъдем доста наивни, в случай че обаче гледаме нещата прочувствено и поляризирано. Това посещаване нямаше никакво значение, като се изключи че Антоний беше придружаван по протокол от съветската посланичка Елеонора Митрофанова. Как и с кого са водени диалози, мисля, че никой не знае. Защо да не допуснем, че са водени някакви комплицирани диалози за това, какво ще бъде Русия след Путин? Всякакви контакти, отвън пропагандната страна на нещата, имат значение. В този смисъл – не съм податлив да върша прибързани изводи. Тепърва ще се разбере.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР