От домашното по-хубаво няма. Тази пастърма няма Е-та, консерванти, оцветители

...
От домашното по-хубаво няма. Тази пастърма няма Е-та, консерванти, оцветители
Коментари Харесай

Пастърма

От домашното по-хубаво няма. Тази пастърма няма Е-та, консерванти, оцветители и подобрители. Лесна за подготвяне в къщи

Необходими Продукти

● телешко месо - телешки шол
● сол - 80 г сол на 1 л вода
● червен пипер - 3 цялостни с.л.
● сол - 20 г
● захар - 2 г
● риган - 1 ч.л.
● сминдух - 1 ч.л.
● черен пипер - 15 зърна ситно надробен
● чимен - 15 зърна счукан
● чесън - 6 скилидки пресован
● лимони - прецеден сок от приблизително огромен плод
● вино - 50 г алено + бяло

Начин на подготвяне

Телешкият шол би трябвало да е нарязан на линии с дебелина не повече от 7 см. Поставя се в саламура в съответствие 80 г сол на 1 литър вода. Престоява по този начин 7 дни в ледник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в огромен съд под течаща студена вода.

Месото се изважда от водата, пронизва се от единия край с дебела шнур и се оставя да се изцеди в за към час. Изцеденото към този момент телешко се слага сред две дъски и се пристяга крепко с необятен, стегнат ластик.

След 1 денонощие се освобождава и се намазва щедро от двете страни (по опция с четка) със специфична фалшификация за пастърма, приготвена от 3 цялостни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух, 15 зърна ситно надробен черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на приблизително огромен лимон и 50 мл алено вино.

Всичко това се разбърква в подобаващ съд, като към сместа се прибавя последователно бяло вино до приемане на еднородна примес с плътност на необичаен сос.

Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което още веднъж се слага сред дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още 24 часа, след което се освобождава и се оставя да съхне. На четвъртия ден пастърмата е подготвена за консумация.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР