От днес започват масови тестове на жителите на Банско за

...
От днес започват масови тестове на жителите на Банско за
Коментари Харесай

Започват масови тестове в Банско за антитела срещу COVID-19

От през днешния ден стартират всеобщи проби на жителите на Банско за определяне дали към този момент е построен имунитет против ковид. Това заяви министър председателят Бойко Борисов на утринния брифинг на Националния действен щаб. " Банско бе станало едно огнище на болестта, доста изстрадоха хората 14 дни в карантина. С бързите проби ще се откри какъв брой от хората имат антитела и ще даде ясна картина на обстановката ", разгласи Борисов.

Според проф. Тодор Кантарджиев, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания изясни, времето за всеобщи проби за антитела е уместно, тъй като към този момент са минали повече от две-три седмици от контакта с вируса

За 4 нови случая на инфектирани с COVID-19, заяви Националният действен щаб тази заран. С тях общият брой на записаните с  коронавирус у нас стават 581. От тях 23-ма пациенти са умряли, а 42-ма са към този момент излекувани и изписани от лечебни заведения. 
Диагностицираните с COVID-19 пациенти, които са под лекарско наблюдаване в болнични условия, са 213. От тях 21 са настанени в интензивни отделения.
Една от новите позитивни проби е на 64-годишна жена – рентгенов лаборант в София. С това медицинските чиновници, при които е доказана коронавирусна зараза, стават 32-ма души. 

Заради наближаващите Цветница и Великденски празници премиерът Бойко Борисов заяви, че през днешния ден има среща с патриарх Неофит и Светия синод, на която ще обсъдят по какъв начин да се предотврати скупчването на доста хора.

" Все още не сме стигнали пика на болестта, постепенно пълзим нагоре, само че не сме стигнали платото ", сподели Борисов във връзка обстановката с разпространяването на ковид. По думите му от два дни с щаба и кметовете обмислят ограничения за разхлабване на рестриктивните мерки, само че без да се допусне изпускане на обстановката.

" Обмисляме по какъв начин да разгадаем хората да употребяват околните плании, парковете, само че без всеобщо скупчване ", сподели Борисов и уточни, че е допустимо да се дефинират часове, по този начин както бе направено за визитата на възрастните хора в магазините. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР