От днес започва Петровият пост. Нарича се още Апостолски, а

...
От днес започва Петровият пост. Нарича се още Апостолски, а
Коментари Харесай

Започва Петровият пост

От през днешния ден стартира Петровият пост. Нарича се още " Апостолски ", а преди време - " Пост за Петдесетница ", защото поражда по образеца на апостолите, които, откакто приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят, написа БГНЕС.
Продължителността на Петровия пост е друга според от датата на Пасха. Започва постоянно от неделята след Петдесетница - Неделя на Всички светии - и приключва в деня преди двата най-големи апостолски празници - 29 юни, когато се празнуват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли. Ако в някоя година Възкресение Христово се падне сред 5 и 8 май, изобщо няма пост.
След Възнесението на Христос доста християни потърпевши страдалчески за вярата си. Жертви на тези гонения станали и апостолите Петър и Павел. Постът, който стартира в деня след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник, напомня страданията на първите християни и другите християнски служения. Той е увещание и за заплахата да се върнем към живот без Бога, в случай че не сме непрекъснато бдителни, в случай че изоставим вътрешната си самодисциплина, в случай че животът ни не е непрекъснат нравствен героизъм.
Като се изпълнили с Духа на истината, сред другите небесни секрети, апостолите възприели и учението за духовното самоограничение. Очиствайки сърцето си с пост, човек става по-способен да възприема плодородните блага и с Божия помощ да отстоява на изкушенията. Затова след светлите и радостни дни на Възкресение, Възнесение и Петдесетница Църквата е открила да се отдаваме на пост. Този пост ни е необходим и с цел да съхраним в себе си тези блага, които са ни преподадени посредством Тайнствата на Църквата и да ги преумножаваме в своето персонално християнско служение.
Петровият пост е по-малко непоколебим и щадящ, в сравнение с Великденският пост. Както през Коледния, по този начин и през Петровия пост се позволява риба (освен в сряда и петък). Риба се позволява и на 24 юни - Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден), без значение какъв ден се пада.
Задължителен непоколебим пост се поставя в деня преди празника, на 28 юни, само че в случай че се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се позволява олио и вино.
Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се позволява риба, а в случай че 30 юни съвпадне със сряда или петък, се позволява единствено да се яде постна храна с олио и вино.
Светите отци поучават да не подхващаме прекомерно тежък пост, вследствие на което или напълно да изоставим въздържанието, или да се възгордеем. Всеки, който е постил, знае, че рационалният пост не изтощава, а носи лекост, вглъбеност, умереност, наслада, непорочност. Постът, с изключение на всичко друго, е и време за търсене и реализиране на смисъла: в професионалния живот, в връзките с другите и във връзка с събитията в живота. И в случай че нашата религия фактически е от първостепенно значение за нас, тя следва да не е нещо настрана, а да се съотнася към живота във всичките му проявления и в цялата му сложност
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР