От днес започва една страстна футболна седмица, в която ще

...
От днес започва една страстна футболна седмица, в която ще
Коментари Харесай

Започва страстна футболна седмица! На какво да обърнем внимание?

От през днешния ден стартира една буйна футболна седмица, в която ще се дефинират последните участници на международното състезание в Русия през 2018 година. Британското издание „ Гардиън “ предлага 10 неща, на които да обърнем внимание преди идните значими мачове в международния футбол.

1.Северна Ирландия още веднъж разчита на крепостта „ Уинздор Парк “
Последният конфликт сред Северна Ирландия и Швейцария във значим мач е през 1964 година, когато островитяните с Пат Дженингс, Тери Нийл и Джордж Бест в състава си печелят с 1:0 над „ Уинздор Парк “ в международна подготовка. Настоящият тим на Северна Ирландия няма такива футболни звезди, само че непримиримият дух, натрапен в последните години от селекционера Майкъл О'Нийл, трансформира отбора в костелив орех за всеки противник, изключително в Белфаст. Крепостта „ Уиндзор Парк “ за следващ път е хазаин на значим мач. И двата лагера бяха удовлетворени от жребия за баража, чийто първи конфликт е довечера. Швейцарците имаха 100-процентов актив в квалификациите преди загуба в последния мач от Португалия да ги класира на второ място в групата поради по-лоша голова разлика. Неутрализирането на " часовникарите " на личен терен е главната задача за отбора на Майкъл О'Нийл, който призна, че най-важното е тимът да не допусне гол в Белфаст. За да се класира на присъединяване на международното състезание, Северна Ирландия би трябвало да показва освен това от мощен екипен дух, нещо което е по силите на отбора.

 2.Честите жълти картони слагат Ейре в рискова обстановка против Дания
Хората вършат странни неща, когато са на прага на славата. Клаудио Каниджа пропусна финалната среща на Мондиал'90 поради ненужна игра с ръка в средата на терена по време на полуфинала с Италия. Луи Саха не игра на финала на международното състезание през 2006 година, защото получи жълт картон за неправилен фаул по време на петминутния си престой на полуфинала. Заради насъбрани картони Дейвид Мейлър ще пропусне първия бараж против Дания, откакто получи предизвестие против вратаря на Уелс Уейн Хенеси в средата на терена в шестата минута на добавеното време на квалификацията в Кардиф преди месец. Неговото неявяване може да сътвори проблеми за Ейре, защото Мейлър е значим състезател в халфовата линия на „ детелините “. Той ще е на линия за реванша в Дъблин, само че какъв брой от неговите съотборници ще могат да играят в тази среща. Преди първия мач против Дания 10 от ирландците висят с картони. Сред тях са титулярният вратар Дарън Рандолф, трима от четиримата съществени бранители и основното оръжие на Ейре в предни позиции – Джеймс Маклийн.

 3.Отмъщение по италиански: Колкото по-късно, толкоз по-болезнено
Всеки един от участниците в европейските плейофи искаше да избегне среща с Италия, а шведите имаха максимален мотив за терзания. На Евро 2004 италианците упрекнаха Швеция и Дания в подмолна интрига за равенството 2:2, което изхвърли „ адзурите “ от шампионата след груповата фаза. Имаше информации за диалози сред играчите от двата скандинавски тима, които са се разбрали за постигането на взаимоизгоден резултат. „ Сделката от 2004-а? Животът продължава, макар че беше мъчително да отпаднем в групата след пет извоювани точки “, съобщи неотдавна вратарят Джанлуиджи Буфон. Тези негови думи са надалеч по-премерени от изказването му незабавно след мача сред шведи и датчани преди 13 години: „ Огорчен съм! Не имам вяра, че това е допустимо да се случи с хора, които настояват, че съблюдават полезностите на феърплея. “ В момента Буфон е на път да се класира за присъединяване на пето следващо международно състезание. Вратарят-ветеран евентуално ще получи своя реванш, в случай че Италия в профил Швеция на баража, което съгласно мнозина ще се случи без проблем. Все отново Италия постоянно намира метод в такива моменти да мине и през иглени уши. Още по-голяма приятност ще донесе и забавеният, само че незабравен мотив за възмездие против " тре крунур ".

4.Ще излъжат ли Мароко и Ерве Ренар „ слоновете “?
Преди малко повече от две години Ерве Ренар изведе Кот д'Ивоар до успех в Купата на африканските народи, с което стана първият експерт, спечелил шампионата с два разнообразни тима (другият е Замбия). След това напусна поради къс и несполучлив престой в клубен тим от родната си Франция. Последва завръщане към задачата, с която най-добре се оправя – да води народен тим. Той класира Мароко за тазгодишното издание на Купата на африканските народи, където отстрани Кот д'Ивоар. В събота Ренар ще опита още веднъж да нанесе сериозна рана на „ слоновете “. Равенство в Абиджан ще свърши работа на мароканците, до момента в който Кот д'Ивоар се нуждае от наложителна победа. Това значи, че домакините ще би трябвало да станат първият тим, вкарал във вратата на Мароко в групата. Вратарят на “атласките лъвове “ Мунир ел Мохамеди няма изигран мач за Нумансия през този сезон, само че е неизменим титуляр в състава на Ренар. Очаква се той да стартира титуляр против водените от Марк Вилмотс „ слонове “, които пък са упълномощили огромните си очаквания на Уилфред Заха. В момента мароканският футбол е във напредък. Уидад (Казабланка) завоюва Шампионската лига на Африка, а нападателят на отбора Ашраф Беншарки е в групата за мача в Абиджан. Добър резултат против Кот д'Ивоар ще постави завършек на 20-годишното очакване на Мароко за класиране на международно състезание.

 5.Сенегал е с единия крайник на Световното преди двата мача с ЮАР
До момента Сенегал свърши сложна работа, с цел да се класира на международното състезание, само че всичко може да бъде изгубено в последния миг. Тимът има две точки задатък на върха на класирането в своята група и ще си обезпечи присъединяване на Мондиал 2018, в случай че победи ЮАР в събота или в случай че Буркина Фасо не запише триумф над Кабо Верде. Ако отборът на Алиу Сисе не реализира стремежи резултат през уикенда, ще получи право на изправителен във вторник, когато южноафриканците гостуват в Дакар. Садио Мане и Дифра Сако са линия, а Кейта Балде си връща формата. Това са положителни вести за „ лъвовете на Теранга “ преди идните два мача.

6.Ненужно враждебно отношение към Австралия в Сан Педро Сула
Първият мач от плейофа сред Австралия и Хондурас ще се организира в Сан Педро Сула при много нажежена атмосфера, откакто локалните реагираха остро на забележките на австралийски телевизионни публицисти по отношение на славата на града като някогашната столица на убийствата. Хондураските медии го удариха на накърнена част и започнаха ответни остри нападки. Още с идването си в страната австралийците бяха подложени на съществени офанзиви. Не оказа помощ и изявлението на Тим Кейхил, че футболистите на Австралия почитат жителите на страната и играчите от националния тим. Нападателят на Хондурас Антони Лосано беше безапелационен, че със съотборниците си се надяват да убият „ кенгурата “. След като нараниха локалната чест, австралийците ще би трябвало да си сърбат попарата, която сами надробиха.

 7.Смяна на тактиката за Нова Зеландия против Перу
Малцина отвън Нова Зеландия имат вяра в триумфа на отбора в баражите против Перу. Все отново това е конфликт сред 10-ия в международната класация на ФИФА против 122-рия. Перуанците са всеобщият любимец за присъединяване на Мондиал 2018, а отборът не е играл на международно състезание от 1982 година Единственият късмет на „ кивитата “ е да се възползват от семейството в Уелингтън в първия мач, с цел да вземат някакъв задатък преди реванша. Дори нулево тъждество и загуба с 0:1 ще има даде очаквания, защото перуанците ще би трябвало да покриват огромни упования в мача на собствен терен. Нова Зеландия загуби и трите си мача на Купата на конфедерациите през лятото, където селекционерът Антъни Хъдсън прилагаше тактичност с висока преса. Този жанр може да се донесе проблеми в този момент, защото Перу контраатакува доста сполучливо.

 8.Последен късмет за Модрич и компания
Световно състезание без Лионел Меси щеше да бъде мъчно признато, само че същото, въпреки и в по-малка степен, може да се твърди и за шампионат без Лука Модрич. Плеймейкърът на Реал (Мадрид) сега е на 32 години и Мондиал 2018 в Русия е евентуално последният му късмет за присъединяване на огромен шампионат. Той обаче е подвластен и от съотборниците си в националния тим. Хърватските почитатели имат право да недоволстват, че се стигна до присъединяване на плейофите, само че въпреки всичко назначението на Златко Далич за решителната победа с 2:0 над Украйна се оказа навременно. Далич размени недолюбвания Анте Чачич, само че работи без контракт. Иван Ракитич, Иван Перишич и Марио Маджукич също като Модрич имат финален късмет за присъединяване на международно състезание. Талантливото потомство на хърватския футбол към този момент е в залеза си, само че играчите на Далич се надяват да изпратят един финален ослепителен лъч. Всичко това обаче минава през мачове с Гърция.

9.Скучната Гърция
Европейският първенец за 2004 година сподели най-хубавото и най-лошото от своя футбол за малко повече от десетилетие. Последното място в квалификационната група за Евро 2016 (след Фарьорските острови) беше безусловно и метафорично дъното за гръцкия футбол. Сегашното присъединяване на баража с Хърватия е напряко скок за „ елините “, който обаче пристигна след срив на Босна и Херцеговина. Промяната се появи с назначението на Михаел Скибе, който направи от гърците сложен за побеждаване тим. Тимът е постоянен в отбрана, само че предлага напълно малко в нападателен проект. Този жанр е прочут за почитателите. През 2004 година Гърция стигна по сходен метод до европейската купа под управлението на различен немец – Ото Рехагел. Феновете на „ елините “ се надяват, че с новия германец отпред най-малко ще стигнат до присъединяване на международното състезание.

 10.Меси на път да разочарова домакините на Световното
Лионел Меси и Аржентина дойдоха в Москва в понеделник и бяха шумно посрещнати. „ Гаучосите “ обаче се надяват на шумно изпращане след седем месеца. Аржентинците стигнаха до международното състезание с помощта на хеттрика на Меси в последния мач от квалификациите, а в този момент би трябвало да покажат неизменност в двете си контроли на съветска територия (срещу „ сборная “ и Нигерия). Тук не става дума за решителни за класиране на международното състезание мачове, само че пък тези срещи са извънредно значими за упоритостите на Аржентина за офанзива на международната купа. През лятото и Кристиано Роналдо беше посрещнат шумно, само че дали руснаците са способни единствено на това – да одобряват възторжено участниците на международното състезание? Предстоящите две инспекции с Аржентина в Москва и с Испания в Санкт Петербург ще бъдат показателни за силите на отбора на Станислав Черчесов.
Ник Еймс, Пол Дойл и Бари Глендънинг, " Гардиън "
Превод от британски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

БАРАЖИТЕ В ЕВРОПА
9 ноември
Северна Ирландия - Швейцария
Хърватия - Гърция
10 ноември
Швеция - Италия
11 ноември
Дания - Ейре
12 ноември
Швейцария - Северна Ирландия
Гърция - Хърватия
13 ноември
Италия - Швеция
14 ноември
Ейре - Дания

МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИТЕ ПЛЕЙОФИ
11 ноември
Нова Зеландия - Перу
Хондурас - Австралия
15 ноември
Австралия - Хондурас
16 ноември
Перу - Нова Зеландия

РЕШИТЕЛНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ В АФРИКА
10 ноември
ЮАР - Сенегал
11 ноември
Конго - Гвинея
Тунис - Либия
Кот д'Ивоар - Мароко
14 ноември
Сенегал - ЮАР
Буркина Фасо - Кабо Верде
* За Африка са посочени единствено мачове, където има борба за класиране. Тунис има задатък от три точки пред Конго, Мароко е на точка пред Кот д'Ивоар. Сенегал води с два пункта пред Буркина Фасо и Кабо Верде, като има мач по-малко, а ЮАР също има шансове в групата.
КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА МОНДИАЛ 2018 В ЗОНА АФРИКА
 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР