От днес започна търговията на Основен пазар BSE, Сегмент акции

...
От днес започна търговията на Основен пазар BSE, Сегмент акции
Коментари Харесай

Новите акции на Лавена стъпват на борсата

От през днешния ден стартира търговията на Основен пазар BSE, Сегмент акции "Standard ", на следваща емисия акции, издадена от "Лавена " АД, оповестиха от борсовия оператор.

Шуменската козметична компания усили капитала си от 319 981 на 8 319 506 лв.. Общото заседание, извършено на 28 юни, утвърди предлагането на мениджърите, да бъдат издадени 7 999 525 нови акции с номинал 1 лева всяка. Разпределението им сред съществуващите акционери на сдружението бе съразмерно на присъединяване им в главния капитал при съответствие 1:25 (всеки получи по 25 нови акции против всяка една остаряла скъпа книга, притежавана от него). Увеличението на капитала се извърши със лични средства на компанията за сметка на насъбрани запаси от минали години посредством издаване на нови акции.

От началото на годината акциите на "Лавена " АД нарастват с 6.60% до 4.10 лева за един брой.

След тази процедура капиталът на козметичната компания е разпределен в 8 319 506 елементарни, поименни, безналични с право на глас акции с номинална стойност на една акция по 1 лев.
Промяната бе вписана в Търговския указател на 31 юли, а на 9 август Комисията за финансов контрол вписа емисията в размер на 7 999 525 лева, издадена вследствие на нарастване на капитала на сдружението от 319 981 лева на 8 319 506 лева, осъществено със лични средства на сдружението, в регистъра на обществените сдружения и други емитенти на скъпи бумаги, воден от КФН, за търговия на контролиран пазар на скъпи бумаги.

Нетната облага на "Лавена " АД се свива с съвсем 49% до 619 хиляди лева през второто тримесечие на тази година, демонстрират числата от неконсолидирания доклад на сдружението. Към края на юни чистите доходи от продажби на шуменската фабрика са в размер на 8.3 млн. лева, което е със 7% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година.

В същото време разноските за активността на компанията нарастват с 2% до 7.55 млн. лв.. Похарчените средства за първични материали и материали образуват над половината от общите разноски, само че като сума те понижават. Има нарастване обаче при парите за външни услуги и амортизации.
"Лавена " съумява да понижи отговорностите си (дългосрочни и краткосрочни) през първото полугодие. Дружеството финансира активността си със заем от мажоритарния си притежател "Балтимор " ЕООД (който държи 75%) и с банкови заеми.

Акционерите не получиха дял от облагата за 2017 година, а позитивният финансов резултат от 1.8 млн. лева бе импортиран в запасите.
"Лавена " е един от огромните производители на козметика на българския пазар, както и в производството на артикули за бебета с марката си "Бочко ". За своите разработки компанията употребява лични насаждения от лавандула и дестилерия, което пък я прави международно прочут производител на натурално етерично лавандулово масло. Стремежът към развиване води компанията до последващо, по-високо равнище - произвеждане на хранителни добавки и медицински произведения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР