От днес започна изплащането на еднократните социални помощи за пострадалите

...
От днес започна изплащането на еднократните социални помощи за пострадалите
Коментари Харесай

Хората в Богдан: Коритото на реката се вдигна, което създава опасност от ново наводнение

От през днешния ден стартира изплащането на еднократните обществени помощи за потърпевшите фамилии в наводнените карловски села. В региона чакат и комисия от инженер конструктори, които да преценяват кои от къщите ще могат да бъдат възобновени и кои ще би трябвало да бъдат съборени като рискови за живеене.

Днес хората в Богдан алармираха екипа ни, че коритото на локалната река се е вдигнало доста и основава заплаха от ново наводняване.

378 фамилии от потърпевшите села са подали документи за еднократната помощ в размер на 375 лева Сумата се превежда по банков път или се изплаща в пощата.



" Тези помощи ще ги използваме за първичните потребности да покрием медикаменти. За друго няма да стигнат ", споделя Георги Василев.

" 375 лв. с изключение на да си купя една резачка и тия всичките дървета, които са ми в двора, цяла зима може би имам да нарязвам дървета. По-скоро разгадавам страната да оправи коритото на реката, коритото е 4 метра по отношение на това, което беше преди ", споделя Николай Бойчев.

В този сектор на реката се събират наносите от горното поречие и равнището на коритото се подвига непрекъснато.

До Янкин мост дърветата, които е донесла водата, са създали голям яз.



От общината увериха, че в идващите дни ще има спешно разчистване на реката. А от на следващия ден, в региона идва инженер конструктор, който да обследва най-засегнатите къщи.

" И там ще бъде обещано експертно умозаключение, съгласно което ще се реши кои ще бъдат събаряни, в случай че има такива, кои могат да бъдат укрепени и кои няма да имат потребност от подсилване ", сподели Николай Цветков, заместник-кмет на община Карлово.

Специалистите ще създадат оценка на общо 96 къщи. В кметствата към този момент се изготвят описи със строителните материали, нужни за ремонт на постройките.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР