От днес всеки общопрактуикуващ лекар и аптека могат да работят

...
От днес всеки общопрактуикуващ лекар и аптека могат да работят
Коментари Харесай

Електронните рецепти вече са факт


От през днешния ден всеки общопрактуикуващ доктор и аптека могат да работят с електронни предписания. Те не заменят физическия обзор на пациенти при лекаря. Електронната рецепта е средство, което улесня пациенти, персонални лекари и аптеки, разгласи зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева, представена от БГНЕС.

По думите на Начева електронната рецепта дава опция за цялостна бистрота за това какви медикаменти са издадени, назначени и предписани на пациент.

Единствените случаи, в които лицата могат да не участват в кабинетите на персоналните лекари при издаване на електронна рецепта са: ковид или престой в болнично заведение.

Електронната рецепта ще разреши да има доста ясна информация за всички назначени и предписани медикаменти, електронно отразени, ще има цялостна прозрачност’, посочи Начева и разгласи, че са подготвили стикери, които ще бъдат раздадени посредством териториалните звена на НЗОК за медицински лаборатории и аптеки, които ще ориентират пациентите в кои заведения се работи по електронен път.

„ Всички аптеки могат да обработват електронин предписания. Това, което трябваше да свършим ние беше да предоставим централизирания модул, „ ключът “ към системата всички да издават електронни предписания. Това е направено от страна на държавните институции – Министерство на здравеопазването, систематичният интегратор с напъните на съсловните организации “, изясни Начева и прикани софтуерните компании да прояват ангажираност в този развой.

„ Към момента имаме обхванати и ангажирани в този развой над 5 аптечни вериги, над 3 софтуерни компании, които обслужват софтуери на общопрактикуващи лекари, 2 софтуерни компании, които обслужват софтуери на аптеки и общопрактикуващи лекари на територията на цялата страна “, уточни тя.

Зам.-министърът не се ангажира с това какъв брой дълъг ще е гратисният интервал, който дават на аптеките и фамилните лекари преди хартиената рецепта да изчезне изцяло и да бъде сменена от електронната.

На въпрос дали QR кодът е изнемощял от електронната рецепта, зам.-министърът отговори, че е дадена опция с изключение на с него да се употребява и композиция от ЕГН на пациента и дата на издаване на рецептата, както и генериране на 12-цифрен код.

От „ Информационно обслужване “ обясниха, че рецептите, както и хартиените, които се изписват от лекарите, са два типа – за еднократно изписване на лекарства и за неведнъж.

„ Подписва се с електронен автограф и е отпусната с електронен автограф на фармацевта “, изясни представителят на компанията.

Той не можа да отговори на въпроса какъв брой е броят на аптеките и общопрактикуващите лекари, които сега имат достъп до електронните предписания.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР