От днес влизат в сила промени в пенсионното законодателство, с

...
От днес влизат в сила промени в пенсионното законодателство, с
Коментари Харесай

От днес пенсиите ще се изчисляват с по-висока тежест на осигурителния стаж

От през днешния ден влизат в действие промени в пенсионното законодателство, с които минималната пенсия се подвига от 300 на 370 лв., а оптималната – от 1440 на 1500 лв..

От през днешния ден размерът на всички пенсии, свързани с трудова активност, които се отпускат с начална дата след 24 декември 2021 година, ще се пресмята с нова тежест за годините и месеците застрахователен стаж без преобразяване. Ще се ползва % 1,35 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване, както и съответната част от тези проценти - за всеки месец застрахователен стаж.

След влизане в действие на измененията пенсионерите, които получават най-малък размер на съответния тип пенсия ще доближат 1 милион  и 44 хиляди души при 892 000 досега. Тези, чиито пенсии са лимитирани до по този начин наречения таван, ще се усилят от към 27 500 на над 34 000 души. 

За пенсионерите, които имат застрахователен стаж, положен при изискванията на първа и/или второкласен труд, разликата сред общия им застрахователен стаж, трансфорат към трета категория труд, и осигурителния им стаж без преобразяване, продължава да взе участие при установяване размера на пенсията с 1,2 на 100 за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % - за месеците застрахователен стаж.

За да има равнопоставеност сред пенсионерите, считано от през днешния ден, Национален осигурителен институт ще преизчисли над 2 милиона трудови пенсии и добавки, включително пенсии за стаж и възраст, инвалидни пенсии, наследствени пенсии и вдовишки добавки, отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 година в това число. При това преизчисляване  ще бъде приложена по високата тежест за всяка година и месец застрахователен стаж без преобразяване.

Хората ще стартират да получават преизчислените размери на пенсиите си с постоянното месечно заплащане за януари 2022 година като към тях обаче ще бъде изплатена и разликата сред старите и новите им размери за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР