От днес влизат в сила нови правила за изолация и

...
От днес влизат в сила нови правила за изолация и
Коментари Харесай

От днес карантината за болни от COVID-19 е 7 дни

От през днешния ден влизат в действие нови правила за изолираност и карантина у нас. За заболели и заразоносители с COVID-19 наложителната изолираност се понижава от 10 на 7 дни. За всички контактни на заболели и заразоносители карантината се понижава от 7 на 5 дни, гласи заповед на здравния министър Асен Меджидиев, издадена през вчерашния ден. Хората, които сега са в карантина или изолираност, също ще получат промени на предписанията си и ще подлежат на новите периоди.

Задължителната карантина няма да важи за близки контактни, които са със приключен имунизационен курс и бустер или преболедували през последните 90 дни. Това не е категорично посочено в заповедта, само че е включено като напътствие в отчета на основния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, с който се обосновават новите ограничения. Така се подразбира, че здравните управляващи ще изключват тези лица от кръга на контактните, когато издават предписанията за наложителна карантина.

Преболедувалите през последните 90 дни и в този момент са освободени от карантина, в случай че не работят с рискови хора или в рискови места по силата на разпоредба №2 от тази година за изискванията и реда за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на COVID-19.

С друга заповед министър Меджидиев удължава с една седмица периода на ограниченията, които важат в цялата страна от 11 август. Според тях маските са наложителни в публичния превоз, аптеки, лечебни заведения, оптики, обществени институции. Правилата съвсем навсякъде се подценяват, изключително в превоза.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР