От днес влизат в сила европейските санкции за ограничаване на

...
От днес влизат в сила европейските санкции за ограничаване на
Коментари Харесай

Влизат в сила евросанкциите за ограничаване на достъпа до SWIFT на 7 руски банки

От през днешния ден влизат в действие европейските наказания за ограничение на достъпа до SWIFT на седем съветски банки, предизвикани от съветската инвазия в Украйна. Сред тях е втората по величина банка в страната - VTB, която към този момент е под наказания и от страна на Съединените щати. Останалите шест институции с лишен достъп до мрежата са: „ Внешэкономбанк “ (ВЕБ), „ Банк Россия “, „ Промсвязьбанк “, „ Банк Откритие “, „ Новикомбанк “ и „ Совкомбанк “, осведоми репортерът Марта Младенова

Изключение от глобите вършат „ Сбербанк “ и „ Газпромбанк “ - първата и третата по величина съветски банки, през които минават интернационалните заплащания надлежно на нефт и на природен газ.

Решението на Европейската комисия бе оповестено на 2 март, като Брюксел даде 10-дневен период, с цел да не се стигне до разтърсвания на финансовите пазари. Заради оповестеното ограничаване на достъпа до SWIFT курсът на рублата по отношение на $ означи още по-рязък спад от 30%.

Сред глобените институции е VTB - втората по величина съветска банка, както и ВЕБ - банката за развиване.

Ръководителят ѝ се назначава персонално от президента Владимир Путин. „ Банк Россия “ е считана за „ персоналната банка на Путин “ съгласно редица западни анализатори. Под наказания е и банката, през която минават главно заплащанията за отбранителната промишленост на Руската федерация.

Според Европейската комисия дружно с останалите наказания към този момент 70 - 80 % от финансовата система на Русия е наранена.

Трябва да се означи обаче, че едвам половината от банките в страната са свързани със SWIFT, като останалите имат връзка с китайската опция на мрежата. След като бе застрашена от сходни наказания през 2014 година поради анекса на Крим, Русия стартира да създава и вътрешна система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР