От днес страната ни ще започне да получава целите количества

...
От днес страната ни ще започне да получава целите количества
Коментари Харесай

През Кулата започваме да вземаме всичкия договорен азерски газ

От през днешния ден страната ни ще стартира да получава задачите количества природен газ по контракта с Азербайджан, заяви БНР, като се базира на информация от енергийното министерство. Това обаче няма да става през българо-гръцката газова връзка, а на краткотрайната точка за доставка Неа Месемврия и през Кулата. Очаква се интерконекторът да бъде подготвен през есента.

Според контракта по-евтиният сега газ от Азербайджан би трябвало да влиза в страната ни през интерконектора България - Гърция. Тази газова връзка обаче продължава не е изцяло подготвена, а от енергийното министерство твърдят, че " въвеждането в комерсиална употреба

 

на интерконектора Гърция-България ще бъде в точния момент за идния отоплителен сезон,

 

като се работи интензивно в посока комерсиалната употреба да се случи и по-рано ".

Към момента главните строителни действия са приключени, сполучливо са минали и първите проби с действителни количества природен газ в посока Стара Загора-Комотини. През този месец следва преносът на газ да бъде тестван и в противоположна посока.

Все още се чака удостоверение от Европейската комисия по отношение на сертификацията на плановата компания на интерконектора - ICGB, като самостоятелен метафоричен оператор, което е наложително условие за комерсиалната употреба на газопровода, както и още няколко процедури. Техният период нормално е 3 месеца, като се чака в този случай той

 

да бъде скъсен поради значимостта на газопровода и изгодите,

 

които ще има за българския пазар след въвеждането му в употреба.

Да напомним, че държавното управление на ГЕРБ съзнателно саботираше освен строителството на интерконектора Стара Загора - Комотини, само че и не реализираше в цялостен размер доставките на газ от Азербайджан по дълготрайния контракт за 1 милиарда куб. м на година.

В момента газохранилището в Чирен е цялостно малко над една трета - 34,5 на 100 и в него има нагнетени 190 млн. куб. м газ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР