От днес следобед свободното ваксиниране е възстановено частично. Това обяви

...
От днес следобед свободното ваксиниране е възстановено частично. Това обяви
Коментари Харесай

Свободното ваксиниране тръгна частично и пак спря

От през днешния ден следобяд свободното имунизиране е възобновено отчасти. Това разгласи Министерството на здравеопазването (МЗ), като посочи, че т.нар. зелени коридори ще работят единствено в тези пунктове, при които наличните дози са повече от чакащите хора съгласно четирите етапи на имунизационния проект. До развръзката се стигна, откакто България получи през днешния ден нови ваксини, а на следващия ден се чакат още. Рано сутринта здравните управляващи не демонстрираха изключително предпочитание да възвръщат коридорите, само че министър председателят

 

Борисов им разпореди да създадат всичко допустимо да ги отворят. 

Отварянето обаче засече още на старта. В болница " Св. Анна " имунизирането стартира, само че единствено след два часа бе прекъснато. Пред Пирогов и ВМА се извиха опашки, само че хората на вятъра чакаха  - имунизация по този начин и не стартира.

Междувременно министър председателят заяви, че България преговаря с Гърция и с Франция, с цел да получи " ваксини назаем. " Да ни дадат в този момент назаем, с цел да не прекъсваме имунизационния проект, тъй като виждате – имунизациите свършат, стопираме за един-два дни, идват, незабавно отново почваме. А  пък ние 18 500 000 ваксини сме платили - след това ще им ги върнем, разясни Борисов. 

 

В известието на Министерство на здравеопазването се споделя буквално следното:  " От през днешния ден се възвръщат така наречен „ зелени коридори “, за слагане на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на етапи I – IV. Председателят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати инструкции до ръководителите на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България доцент доктор Любомир Киров и до шефовете на районните здравни инспекции за асимилиране на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Така, когато във имунизационните пунктове няма задоволително искащи от предпочитаните етапи I-IV от Националния проект за имунизация против COVID-19, ще се ваксинират и лица, непопадащи в целевите групи ".

И още: " Припомняме, че с решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния имунизационен проект, като се позволи, по изключение и при налични задоволително количества ваксини против COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се ваксинират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради закъснение на доставките на декларираните дози ваксина от компанията „ АстраЗенека “ от 25.02.2021 година до 28.02.2021 година имунизацията на лица отвън предпочитаните групи от фаза I – IV беше краткотрайно прекратена.

Днес, 28.02.2021 година, в страната са доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което разрешава възобновяване в целокупност на имунизационния развой. Регионалните здравни инспекции към този момент са получили разпределените им дози ".

 

" Сега " напомня развиването на проблема по-рано през днешния ден: 

Нови две колета с ваксини чака България в неделя и понеделник. Днес дойдоха 52 800 дози от препарата на " Астра Зенека ", а в понеделник консорциумът " Пфайзер/Бионтех " ще достави 21 060. Веднага след приемането имунизациите се транспортират из страната. В момента свободното ваксиниране е спряно, обслужват се хора, само съгласно държавния проект. За последното денонощие са поставени 5321 ваксини, което е

 

много по-слабо от темповете през последната седмица.

 

На брифинг след идването на пратката на " Астра Зенека " изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов и шефът на имунизационния щаб Красимир Гигов обясниха, че така наречен зелени коридори, т.е. свободното имунизиране, нямало да бъдат възобновени към този момент. Половината от сегашната доставка щяла се насочи към персоналните лекари, а с другата да се разпореждат РЗИ-тата. Поставянето на дозите по етапите от проекта щяло да стартира на следващия ден, а на някои места може би още през днешния ден. За зелените коридори щяло да се изчака събирането на задоволително количество. Към края на седмицата страната ни чака още 80 000 дози от " Астра Зенека ", само че точната дата не е сигурна след проблемите с доставчика. Малко по-късно онлайн във " Facebook " обаче министър председателят Бойко Борисов заръча на Костадин Ангелов коридорите да бъдат отворени. Здравният министър отвърна, че те в действителност може бъдат пуснати още веднъж в някои градове, тъй като темпът вървял друго на обособените места. Решението ще стане ясно по-късно през днешния ден. " Там, където хората чакат, пуснете зеления кулоар! ", повели Борисов. Премиерът рече още, че утрешната пратка от " Пфайзер/Бионтех " би трябвало

 

да бъде непокътната за членовете на изборните комисии за вота на 4 април.

 

Ангелов отвърна позитивно. Сценката сред двамата се разигра при посещаване в „ Пирогов ”, където домакинът Асен Балтов ги заведе да прегледат ремонтираното детско отделение.

Богдан Кирилов напомни още на брифинга, че вторите дози на  " Пфайзер/Бионтех " и " Модерна " се пазят. Не по този начин стоят нещата с имунизацията на " Астра Зенека ". Но Кирилов успокои, че при нея поради огромния период сред слагането на дозите обезпечаването на втората не е пред риск. Разчетите, които правела България, допускали сюжет на доста понижение на доставките при второто тримесечие, само че даже и при тях втората доза била обезпечена.

За проблемите на България с " Астра Зенека ": 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР