От днес редица държави в Европа ще започнат да облекчават

...
От днес редица държави в Европа ще започнат да облекчават
Коментари Харесай

Светът започва да разхлабва строгите ограничения срещу COVID-19

От през днешния ден редица страни в Европа ще стартират да облекчават някои от ограничаващите ограничения , които постановиха против разпространяването на ковид. 

След като предходната седмица управляващите в Германия оповестиха, че епидемията в страната е овладяна, от през днешния ден дребните магазини имат право още веднъж да отворят порти. Става въпрос за търговски площи до 800 кв. метра. Училищата обаче остават затворени до 4 май. Ще остане в деяние и възбраната за събиране на повече от двама души на публични места.

Германският канцлер Ангела Меркел остро разкритикува във видеоконферентен диалог с изпълнителния комитет на ХДС нестихващите диспути за по-сериозно разхлабване на рестриктивните мерки, наложени в страната поради ковид, съобщи ДПА. Според Меркел сходни полемики са безполезни. Тя  изрази опасения, че това може да накара повече хора да подценен разпоредбите за обществена отдалеченост и броят на инфектираните с ковид още веднъж да стартира да се усилва. Членове на изпълнителния комитет на ХДС разкритикуваха районната власт в провинцията Рейнланд-Пфалц, която разреши търговски центрове и зоологически градини още веднъж да отворят порти, съобщи ДПА. Провинцията се ръководи от коалициониня сътрудник на ХДС - ГСДП.

От през днешния ден стартира поетапно облекчение на ограниченията и в Норвегия - първо отварят детските градини и се отстранява възбраната на жителите да отидат до вилите си. На 27 април в страната отварят гимназиите и университетите, както и салоните за хубост. С облекчаването на рестрикциите се вкарва и мобилно приложение, което не е наложително, само че управляващите приканват хората да го употребяват, с цел да могат да наблюдават обстановката.

Чехия разгласи 5-етапен проект за анулация на рестрикциите, който стартира да се извършва от през днешния ден до 8 юни. Първо ще бъде позволено да отворят още веднъж откритите пазари. От вторник предходната седмица на чехите е разрешено да пътуват до чужбина по работа или с цел да посетят родственици, при изискване, че при връщане преминат 14-дневна карантина. Чешкият президент Милош Земан разгласи, че затварянето на държавните граници би трябвало да се удължи с една година. " В противоположен случай интернационалните пътувания могат да доведат до нова вълна на епидемията от ковид. Мисля, че нашите съграждани биха могли да употребяват тази обстановка, с цел да се насладят на хубостите на личната си страна ", съобщи Земан пред локална медия, представена от БГНЕС.

От тази седмица порти отварят и най-малките магазини в Словения . От 4 май, магазините с повърхност до 400 кв.м. също ще проработят, както и фризьорските салони и козметичните центрове. Остава възбраната за пътешестване сред общините, само че на хората ще бъде разрешено да пътуват до вилите си.

В китайската столица Пекин бяха отворени 73 съществени туристически обекта, в това число няколко сектора от Великата китайска стена, съобщи организация Синхуа, представена от БГНЕС. Всички тези обекти са на открито и съставляват към 30% от туристическите атракции на града. Не единствено Пекин се пробва да насърчи хората да бъдат по-активни - Шанхай ще стартира акция за извършване на покупки през нощта, която ще продължи през май и юни, като магазините ще удължат работното си време до среднощ.

Южна Корея  позволи провеждането на някои спортни надпревари, както и отвори църквите, само че те ще могат да работят при спазването на доста строги условия за стерилизация, съобщи Би Би Си. Шампионатът по бейзбол на страната ще бъде обновен, само че без аудитория. Властите в страната взеха решение да разхлабят строгите ограничавания, откакто броят на новите случаи на ковид съществено понижа. Днес позитивните проби са единствено 13. Южна Корея беше първата страна след Китай, която най-силно пострада от разпространяването на COVID-19.

- Германия ще покрие разноските за лекуване на пациенти с ковид, които са превозени в страната от други страни в Европейски Съюз, разгласи властта в Берлин, представена от електронното издание " Политико ". В момента там се лекуват към 200 души в тежко положение от други страни от Европейски Съюз - главно те са от Италия, Франция и Холандия, където лечебните заведения са достигнали оптималния си потенциал. 

На държавно съвещание е решено от бюджета на Федерална Република Германия да бъде платено лекуването на трансферирани от Европейски Съюз пациенти с ковид, като се чака общата стойност да е към 20 млн. евро. " Европа е дружно даже и във време на рецесия ", разгласи немският здравен министър Йенс Шпан. " Лечението на тези пациенти ще бъде покрито от Германия, по този начин разбираме европейската взаимност ", добави той. Германия разполага с максимален брой реанимационни кревати в Европа. Според данните на института " Роберт Кох " заболелите с COVID-19 в страната са 141 672-ма пациенти, а жертвите са 4404.

- В доста американски щати се състояха митинги на недоволни от продължаващите поради ковид ограничаващи ограничения, които блокират стопанската система , съобщи Би Би Си. Те упорстват губернаторите да разрешат бизнесът да възобнови работата си. Хиляди излязоха по улиците в Аризона, Колорадо, Монтана и Вашингтон, а президентът Доналд Тръмп сподели, че поддържа митингите и дефинира като " прекомерно строги " рестриктивните мерки в Минесота, Мичиган и Вирджиния. 

В щата Вашингтон, едно от първите огнища на ковид, към 2000 души в прорез с препоръките за обществено разграничаване, се събраха в щатската столица, с цел да желаят облекчение на рестрикциите. Демонстрацията бе организирана от републиканци в нарушаване на възбраната на едно място да се съберат повече от 50 души, издадена от губернатора Джей Инзли.  " Подкрепям свободата на словото. Но скупчването на тълпи е срещу нашите старания. Не става въпрос за политика. Става дума за това да създадем всичко допустимо, с цел да защитим здравето на хората във Вашингтон ", акцентира губернаторът. Ограниченията във Вашингтон са до началото на май.

Жертвите на ковид в Съединени американски щати  са към този момент над 40 000, а инфектираните - 740 000. Смъртността в Ню Йорк , който е най-силно изумен, обаче,  понижава . Вчера са умряли малко над 500 души - с 200 по-малко спрямо най-лошите дни. Губернаторът Андрю Куомо разгласи, че от идната седмица ще се вършат по 2 000 теста дневно, с цел да се дефинира почти какъв брой от локалните поданици са построили имунитет против болестта. Куомо даде да се разбере, че към момента не е пристигнало времето за унищожаване на ограниченията за обществено разграничаване: " Ако тези данни се потвърдят и тази наклонност продължи, към този момент сме минали пика и всички признаци сочат, че болестта спада. Показахме, че можем да направляваме звяра, само че не успяхме да го убием. Той е към момента жив и може да се надигне ". Губернаторът на Ню Йорк удължи ограниченията за оставане у дома до 15 май.

- Сомалийка, потърсила леговище в Гърция, е дала позитивна проба за ковид, оповестиха миграционните управляващи в страната. 28-годишната жена, която е бременна в 6тия месец, живее в хотел, употребен за настаняване на бежанци в Краниди, Пелопонес. Там са настанени общо 470 бежанци. Хотелът към този момент е подложен под карантина. Той е четвъртият мигрантски център в Гърция, подложен под карантина, поради болен от COVID-19 жител. 

- В рамките на Европейски Съюз може да е нужна избавителна финансова помощ на стойност към 1.5 трилиона евро за справяне с коронавирусната рецесия. Това съобщи Паоло Джентилони, еврокомисарят за стопанската система и някогашен министър председател на Италия, пред немското списание   " Шпигел ".  " Еврогрупата към този момент направи предложение за финансова помощ на стойност над 500 милиарда евро за финансиране на опазването на здравето, на стратегиите за кратко работно време и за подкрепяне на дребните и междинни компании. Остават към 1 трилион евро, като това е почти сумата, за която ние би трябвало в този момент да се споразумеем ", уточни еврокомисарят.

Идеята се споделя и от премиера на Испания Педро Санчес, който има намерение да предложи основаването на фонд, разполагащ с такива средства, на сътрудниците си от Европейски Съюз, заяви " Ел Паис ", представен от БНР. Предвижда се фондът да бъде финансиран от така наречен " неопределен дълг ", издаден от 27-те страни членки на Европейски Съюз, а паричните средства, предоставяни на другите страни, да бъдат безплатни и да се смятат за финансови прехвърляния, а не за задължения. Безсрочните задължения, или така наречен " безсрочни облигации ", са скъпи бумаги с закрепен приход без съответна дата на падеж. Планът на Мадрид е по-вероятно да получи поддръжката на Германия, която е най-големият критик към концепцията за така наречен " корона облигации ", или взаимно издаден дълг в границите на еврозоната, твърди още " Ел Паис ".

- Положителни вести дойдоха от Франция . Ситуацията с Covid-19 във Франция се усъвършенства " постепенно, само че несъмнено ", съобщи френският министър-председател Едуар Филип. Броят на умрелите от ковид в страната наближава 20 000, само че в неделя са били регистрирани по-малко от 400 смъртни случая. С понижаване на пациентите под интензивни грижи отслабва и напрежението върху лечебните заведения, сподели Филип. Но изясни, че плануваното за идващия месец отваряне на учебните заведения и някои магазини няма да значи нормализация: " Дами и господа, животът ни от 11 май няма да стане напълно същият като преди затварянето. Не незабавно и евентуално още дълго време няма да е същият. Здравната рецесия не е завършила. Постепенно обстановката се усъвършенства. Бавно, само че несъмнено. Тази здравна рецесия ще докара до икономическа рецесия. Икономическата рецесия едвам стартира. Тя ще брутална. "

- В Русия за последното денонощие са открити още 4268 случая на коронавирусна зараза, заяви оперативният щаб в понеделник, 20 април, в своя канал в Telegram. Вчера новозаразените бяха 6060. Общият им брой надхвърли 47 хиляди.  Повечето инфектирани са в Москва и региона към столицата. За целия интервал са регистрирани 405 смъртни случая, 3446 души са се възстановили

„ Мерките, които предприемаме за спиране на заразяването, са ефикасни.  В Москва виждаме, наред с други неща, че интензивността разпространението протича доста безпрепятствено “, акцентира министърът на опазването на здравето.

- Тревога за стопанската система показаха и в Япония . Външният министър Тошимицу Мотеги съобщи, че международната икономика е изправен пред най-сериозната рецесия след Втората международна война. Затова държавното управление в Токио възнамерява да усили разноските за антикризисни ограничения до към 1.09 трилиона $. Според експерти това може да се окаже незадоволително - чака се до края на годината над 1.5 млн. японци да останат без работа.

- В Бразилия президентът Жаир Болсонаро взе участие дружно със свои последователи в протест, отдаден на Деня на бразилската войска. Той не се съобрази с рекомендациите на управляващите да не се организират всеобщи мероприятия поради разпространяването на ковид, заяви РИА Новости, представена от БГНЕС.  На оповестено в президентската страница във Фейсбук видео се вижда по какъв начин Болсонаро пристига в центъра на столицата и маха на събралите жители, само че по този начин и не се доближава до тълпата.

- Хиляди израелци стачкуваха в Тел Авив против служебния министър председател Бенямин Нетаняху и против наложени от управляващите ограничения, считани за антидемократични, в това число разпореждания за ограничение на разпространяването на ковид в страната, съобщи ДПА, представена от БНР.  Протестиращите носеха маски и стояха на по 2 метра един от различен на централния площад " Рабин ", тъй че полицията да няма мотив да разпръсне проявата. Те отправиха апел за народна власт и обвиниха Нетаняху в корупция.

- Премиерът на Англия Борис Джонсън е бил извънредно внимателен във връзка с концепцията да се вдигне наложената поради ковид карантина в персонален разгово с външния министър Доминик Рааб, който води държавните заседания в момента, и с неговите най-близки съветници, заяви " Таймс ", представен от БНР. Според Джонсън прекомерно ранното повдигане на карантината може да докара до втора вълна на пандемията и наново налагане на карантина с още по-тежки последствия за здравето на жителите и за стопанската система.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР