От днес работниците от затворените бизнеси могат да кандидатстват за

...
От днес работниците от затворените бизнеси могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Работниците от затворените бизнеси могат да кандидатстват по мярката Запази ме

От през днешния ден служащите от затворените бизнеси могат да аплайват за компенсацията от 24 лв. за всеки от дните, в които са в неплатен отпуск поради новите ограничавания. Документите по мярката „ Запази ме “ се подават посредством работодателите в Агенцията по заетостта - по електронен път, посредством пощите с противоположна квитанция или на място в бюрата по труда. Първите заплащания се чакат преди Коледа, осведоми БНР.

Помощ от страната могат да получат бизнесите, затворени със заповеди. Това са питейни заведения и нощни клубове, обучителни центрове и школи, детски градини и ясли, опери и филхармонии, компании занимаващи се с организация на концерти, кино студиа, продуцентски и дизайнерски къщи, спортни клубове. Както и заети в кина и музеи, всички магазини, намиращи се на територията на комерсиалните центрове, в това число вид мол, като се изключи магазините за хранителни артикули, дрогериите, оптиките и зоомагазините в тях. Мярката се отнася идо заетите в солариуми, сауни, салони за намаляване и разтривки, фитнесите и други. 

Хората може да получават обезщетения за интервала на прилагане на неплатен отпуск, като обезщетенията са дължими от датата на издаване на заповедта, само че не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 21 декември тази година. 

На уеб страницата на Агенцията по заетостта са оповестени образците на всички документи, които се попълнят и подават от работодателите по електронен път, по пощата с противоположна квитанция, или на място в бюрата по труда. 

В изявление за БНР социалният министър Деница Сачева посочи, че другите ограничения, подхванати от държавното управление, могат да бъдат комбинирани от работодателя. 

„ Всички ограничения могат да бъдат комбинирани. Просто един и същи човек – служащ или чиновник, не може да получава всички ограничения по едно и също време. Но един шеф, за разнообразни свои служащи и чиновници може да комбинира разнообразни ограничения. Тоест, един хотел може да употребява както мярката „ Заетост за теб “, по този начин и мярката 80/20, по този начин и тази нова мярка „ Запази ме “ за тези хора, които работят към заведенията към хотела или към нощните заведения или фитнеси към хотелите “, посочи Сачева. 

Агенцията по заетостта ревизира и обработва получените заявки в границите на 10 дни, след което в 5-дневен период парите ще бъдат превеждани по сметките на чиновниците. 

Право на подкрепяне, само че по друга мярка ще имат и родителите на деца до 14-годишна възраст, които се образоват отдалечено, като за задачата няма да е нужен документ от образователното заведение. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР