От днес още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален

...
От днес още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален
Коментари Харесай

През март у нас се очаква доставката на над 500 хил. дози ваксини

От през днешния ден още 42 000 възпитаници от прогимназиален и гимназиален стадий се образоват присъствено, рапортува министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работното заседание, което министър председателят Бойко Борисов свика с представители на Националния действен щаб, имунизационния щаб и министри. Вълчев осведоми, че близо 2900 паралелки в страната към този момент се образоват присъствено вследствие на вчерашната заповед на министъра на опазването на здравето. "Към момента общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат в електронна среда от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини ", уточни просветният министър.

Премиерът Борисов акцентира, че присъственото образование е от голямо значение за учениците. Във връзка с имунизацията министър-председателят посочи, че е значимо процесът да върви оптимално бързо. "Ваксината е нашето оръжие и би трябвало скоро да се връщаме към естествения живот, това го чакат от нас хората ", съобщи той.

Директорът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов заяви, че продължава регулярната доставка и систематизиране на имунизациите на територията на страната. "Само за последните 4 дни сме получили близо 60 000 дози, като до края на месец февруари чакаме още 240 000 дози. Имаме към този момент и прогноза от трите компании за доставките през месец март – чака се те да бъдат над 500 000 дози, което значително ще разреши да бъде интензивен процесът по имунизация и в идващите седмици да стане ясно по кое време ще започва и четвъртата фаза от процеса “, посочи Кирилов. Той обърна внимание, че има действителен късмет доникъде на годината да има 5 позволени за приложимост ваксини, въз основата на което има прогнози и за вероятния брой имунизирани лица доникъде на годината.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов съобщи, че са заделени ваксини за изборната администрация, тъй че да бъде обезпечено естественото протичане на изборния развой. За новите типове COVID-19 и по-специално този от Англия министър Ангелов разгласи, че за предходната седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни заболявания 98 случая 68 са с потвърдения нов тип на вируса от Англия. Председателят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски рапортува за заетите кревати все още в лечебните заведения и в интензивните отделения. А шефът на „ Пирогов “ Асен Балтов означи, че има подготвеност „ Пирогов “ да отвори спомагателни места за имунизация, в това число да обезпечи и мобилни екипи.

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева осведоми, че гладко продължава имунизацията в региона на обществените услуги, като в София тя към този момент е завършила. Сачева акцентира, че по ограниченията на Министерството на труда и обществената политика за опазване и основаване на претовареност са разплатени над 1 милиарда лева на бизнеса.

"По мярката 60/40 продължаваме да изплащаме средства – платени към този момент са 831 милиона лв.. В секторите, които са най-пострадали – хотелиерство, ресторантьорство, превоз и туризъм са непокътнати 30 000 работни места, като до края на предходната седмица са изплатени 117 милиона лв. “, сподели. По мярката 75/0 за затворени бизнеси са подадени 9384 заявки от работодатели за 47 945 служащи и чиновници. По тази мярка досега са платени 20 200 000 лв. за 43 215 служащи и чиновници.

"Миналата седмица Народното събрание одобри спомагателен текст в закона за ограниченията, с който 90 работни дни се смятат за неплатен отпуск и за застрахователен стаж, тъй че хората няма да изгубят своите права, без значение че остават затворени и през февруари “, означи Сачева. Тя посочи, че по предложение на омбудсмана и с решение на премиера беше признат текст, с който изплащаните от страната средства по антикризисните ограничения да не са секвестируеми, т.е. да не могат да бъдат взимани от частните правосъдни реализатори. "Така тези средства ще остават при хората ", увери общественият министър.

По мярката „ Заетост за теб “, с която се разкриват нови работни места за безработни, са платени 10 300 000 лв. за 2587 работодатели и сега са наети 10 692 безработни. "За всяко семейство, чиито децата учат отдалечено и е кандидатствало за помощ, приблизително сме отпуснали по 900 лв.. До момента подадените заявки са 51 550, изплатени са над 30 милиона лв. на 35 700 фамилии ", сподели още Сачева. От името на министъра на стопанската система Лъчезар Борисов общественият министър рапортува още, че за последните 30 дни до бизнеса са стигнали към 120 милиона лв. като 50 милиона лв. от тях - през Българската банка за развиване за гарантиране на безлихвени заеми, най-вече за физически лица. Останалите 70 милиона лв. са изплатените по Оперативна стратегия „ Иновации и Конкурентоспособност “, които са стигнали до бизнеса през мярката, осъществена посредством Национална агенция за приходите, както и по процедурата за микрофирми и настрана единствено за транспортни компании.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР